2

Александрина Караджова

Posted by Хаджигенов on 29.05.2011 in Тихи лудости |

Понеже, ми дойде до гуша да пиша за беззаконието и безумието на управляващите, та реших да ви запозная с част от моите тихи лудости. Една от тях, включва особен вид невербална комуникация между хората. Дребна особеност, небиеща особено на очи сред останалите ми странности е, че харесвам единствено изкуство, което говори. Говори на мен, казва ми нещо. Не, това не е обичайната форма на шизофрения. Изкуството, което харесвам трябва да ми казва нещо, само по себе си. Никакво значение няма, дали е от известен автор или не. В повечето случаи не харесвам работите дори на утвърдени “творци”, ма тва си е мой проблем, нали? Е, и на вътрешният ми глас, разбира се.

Като първа мярка, искам да ви разкажа за една прекрасна девойка. Не, бе веднага си помислихте за нещо такова. Не, не е тва! Рисува прекрасни картини, всяка от които говори! Ама, наистина! Александрина Караджова – относително млада (като художник :) ), относително известна, поносима, като цени, особено на фона на известните и инвестиционни художници искащи пет цифрени суми за “творбите си” и прочие глупости, които нямат никакво значение, когато видите картините и. Тука, да отворя една скоба – у нас, като с всяко друго нещо, изкуството е смес от простотия, снобария, неразбиране и следващите го пороци от това. У нас, известни и не само автори искат огромни суми, за безумни работи, които езика не ми се обръща да нарека творби. За сравнение, в САЩ и Европа, известни автори, с чудесни картини искат за творбите си между 500 и 2000 евро или долара. Отделно, че продават принтове за тези любители на изкуството, които не могат да си позволят оригинали на цена около 20-30 евро. У нас, това го прави единствено габровския художник Янко Янев, а останалите именити творци се гнусят от принтовете, все едно изкуството им е толкова възвишено и скъпо, че е само за избрани и имащи. Както и да е.

Защо, започвам с нея ли? Вижте картините и, и ще намерите отговора сами. Отделно, че много харесвам и нея и работите и. Освен това, рисува със сух пастел, което е доста непопулярно у нас, но резултата е защеметителен!

Картини се снимат много трудно, за това ще ви покажа само няколко, а останалите можете да разгледате на сайта и.

 

п.с. На вниманието на читателите от „тъмната страна“: имам едва няколко картини в оригинал, но всички са от съвремени автори и не попадат под ударите на малоумния закон Чилова, освен това за всички имам фактури и сертификати за произход. Отделен е въпроса, че всички имат единствено културна стойност, финасовата им е незначителна, но не е било това целта.

п.с 2 А, изкуството не е само имане, нали?

 

 

 

Споделяне

2 Comments

  • lenny каза:

    Годините вече са изтрили от паметта ми подробностите от първите ми срещи с Алекс, но докосването до нейните творби няма как да бъде забравено.
    Още първата и картина, която зърнах дълбоко ме разтърси…. накара ме да усетя и видя цветове, емоции, дори аромат …
    Усещането е наистина трудно за описване.
    Дотогава имах в къщи само няколко картини подарък от приятели, които не винаги отговаряха на вкуса ми ( ни ).
    Един прекрасен ден просто се разбрахме с Алекс да видим нещата и наживо и …. това беше денят, в който за пръв път си помислих, че да купиш картина е наистина трудно, но и прекрасно.
    Много по-късно си дадох сметка, че оценявайки дадено изкуство и купувайки го – особено у нас, ти не просто купуваш – ти даваш криле на автора, даваш му шанс да продължи да твори и дори го предизвикваш.
    След толкова години познанство вече имаме няколко прекрасни творби на Алекс, а тя става все по-добра и по-добра ….
    Това, което исках също да спомена е и нейната обществена ангажираност, можете естествено да видите това и на сайта и, но за тези, които не са надничали там и не се ориентират ще кажа за какво става дума.
    Преди няколко години Алекс, заедно с Мариана Дончева издадоха стихосбирката „Да си жена“ със стихове на Мариана и илюстрирана от Алекс – приходите от издаването на книгата бяха дарени на жени страдащи от онкологични заболявания. И това съвсем не е единствения такъв жест на нежната фея на пастела.
    Горещо препоръчвам тази красота и горещо препоръчвам да се потопите в нея поне за малко откъсвайки се от всичко заобикалящо ни – зареждането е невероятно!

  • Хаджигенов каза:

    Сега се сетих, че и Александрина продава принтове, но е избрала различен подход: прави само от някои картини по 10 номерирани принта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Copyright © 2010-2024 БлогА All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.