0

Прокурорската държава

Posted by Хаджигенов on 12.12.2015 in Речено-сторено |

След милиционерската държава, преминахме с бързи крачки през етапа на тоталитарната държава, достигайки нови еволюционни висоти в развитието си, макар и не точно в правилната посока, образувайки прокурорска монархия. Следващия етап, вероятно ще е окончателна забрана на демокрацията и въвеждане на еднолично управление от типа онзи-който-иска-да-е-цар ведно с верният си кардинал в лицето на главния просТикютър.

12274533_917762494945726_3531927185248598672_n

И да, ще и намерят правна форма за пред Брюксел: я президентска република, я не или КОЙ знае какво.

Nice, a?

И преди да минем по същество, ни се ще да споделим, че и ние направихме едно епохално откритие от онези дни, а именно че жалката ни територия е населена предимно от homo bulgaricus – едно такова странно животно, дето е готово да ти прегризе гърлото ако му вдигнеш цената на винетката с три и петдесет, същевременно нямащо против да живее в мрак…..

Както и да е.

Бяхме ви казали преди време, че ще следим отблизо работата на правосъдния министър Христо Иванов, поради ред причини, основната от които е разбира се съдебната реформа.

Сигурно се питате, поради що все съдебната реформа сме се вторачили?

Ми, щото без независим, свободен съд не е възможно да имаме нито свобода, нито демокрация, нито нищо!

За правова държава да не говорим.

Всъщност илюзията за демокрация у нас се крепи, единствено на усилията на отделни съдии да прилагат правилно закона. Точно за това и настояваме реформата да бъде извършена. Отделно, че минаха повече от двадесет и пет години и вече е очевидно и за незрящите, че точно тази реформа е най-важна.

Не напразно, всяко едно правителство от първото уж демократично на СДС и до сега, първата му работа е да си избере WCс, да си назначи свои шефове на големите съдилища и естествено главен прокурор, след което спокойно запретват ръкави и започват да ни таковата……….., абе да ни управляват, както намерят за добре и за сметка на това, напълно безнаказано.

Иначе за Христо Иванов, можем единствено да повторим, че той е единственият истински Министър на правосъдието от 1944г. и до сега!

И има защо.

Първо превърна министерство на затворите, както беше известно до сега в министерство на Правосъдието, което вервайте ни, само по себе си е чутовен подвиг. На следващо място направи немислимото – не само изготви нужната и правилна съдебна реформа, но и независимо от всичко принуди правителството и парламента да покажат истинският си вид и намерения.

С небивало единодушие не просто отхвърлиха, дори идеята за промени, но и демонстрираха, че на тях не им дреме за народа, за демокрацията, за свободата!

12366416_10153571022242025_2762832987361267776_n

И да, тържествено обещаваме никога повече да не ползваме сложни чуждици, когато определяме дейността на политиците ни от сорта на дефекация, заменяйки ги с „исторически компромис“……

С кратката си, но знаменателна реч от трибуната на НС, Христо Иванов обяви съществуването на Прокурорската държава, ако и последната да е факт от маса време.

За нас, обикновените граждани видимо е дошло време разделно – време да се живее или време да се мре.

Думи за които последният заслужава адмирации!

Или ако трябва да слезем на нивото на банкянския владетел:

– Евала, машала, аферим!

И като стана дума за Него веднага се сещаме, че дори и Той греши при това как греши…..

Нееднократно сме изказвали мнения, насочени срещу начина по който беше избран председателят на ВКС Лозан Панов, защото отново Той си го избра.

За това не можем да скрием възхищението си от начина по който Лозан Панов развя байрака пред съдиите по повод честването на 135г. от създаването на ВКС, заявявайки че трябва да кажем:

– „Не на страха!“ и да извикаме силно:

– „Стига вече толкова!“

Ние лично сме потресени в най-добрия смисъл на думата!

И не е само това, а няколко часа по-късно излезна на протест пред Съдебната палата, заедно със съдии от всички съдилища, облечени в тоги.

Това е начина!

Свободата и независимостта не се дават от някого – те се вземат!

И след това се бранят всеки, Божи ден!

И знам, че едва ли има смисъл, но точно тук и точно сега е времето и мястото адвокатите да се присъединят към протеста ако щете и поради факта, че спрямо тях няма ограничения за протест.

По този повод и с риск да се потринайстим сигурно, да кажем че ползата от протест и разходки е точно никаква.

Властта, просто ги игнорира.

Можем да направим нещо друго – простичко, но с доказана ефективност.

Стачка!

Национална стачка на магистратите, разбирай съдиите към тях и адвокатите няма как да бъде пренебрегната и игнорирана. Няма и как да бъде смазана с жандармерия, когато всеки от нас просто си остане в къщи замезвайки с парчета сланина, домашната ракийка.

Е, в едно идеално общество, всички ние няма да си седим в къщи, а ще затворим с телата си държавни и общински институции и ще ги принудим да направят реформата, извоювайки свободата си.

И не е нужно, тва спИциално за адвокатите да чакаме Висшия адвокатски съвет за становище или адвокатските колегии за отношение. Така или иначе последните са неефективни и казионни органи без съществена полза от тях.

Така е.

Всеки сам трябва да реши и точно в това се крие разликата между свободата и мрака – там, където някой друг решава вместо теб.

Няма как да пропуснем и Кристиян Таков и по скоро не толкова казаното от него, т.к. и той е последователен в мненията си за съдебната реформа, а отправените атаки срещу него ad hominem.

Или иначе казано не коментират казаното от него, а неговата личност? Елементарен похват, залегнал в милиционерските учебници от средата на петдесетте години на миналия век. Основния „упрек“ е видите ли, бил цивилист и не влизал в съдебна зала, поради което нямал не само идея, но и правото да коментира промените?

Мнение изцяло примитивно по своята същност и дълбоко невярно, естествено.

И веднага ще дадем пример, защо точно е невярно за да не се чудите. Често публично изказва мнения по съдебната реформа Ясен Тодоров член на WCc. Последният е завършил прословутата Магнаурска школа в Симеоново, която принципно оставя, траен отпечатък върху възпитаниците си. Та, именно той свободно се произнася по всякакви теми, обичайно излизащи далеч извън рамките на собствената му компетентност и образователен ценз и ние не му правим подобни забележки, хем не е като да нямаме основание.

Не, ли?

И на последно място, бихме искали да ви обърнем внимание върху политиците.

Те, НЕ искат реформа.

Не съдебна – никаква!

Простичко е.

Ако съд, прокуратура, следствие, МВР и прочие работят, както трябва – свободно и независимо от нищо друго освен от закона, то тогава политиците ни няма да имат избор. Повечето ще се преместят на етажа на бай Ставри, а ние ще изградим свободна и правова държава!

Последно и ви оставяме.

След въвеждането на тейларизма (Фредерик Тейлър) хората постепенно се превръщат в роботи.

Превръщаме се в пасивни потребители и пускачи на бюлетини, на които се казва, че това е демокрацията? Изпълняваме нарежданията, измерваме стойността си, като човек с количеството ненужно потребление…………….

 

Ноам Чомски – Въпроси за анархизма

 

Речник на използваните чуждици и съкращения в публикацията:

 

* онзи-който-иска-да-е-цар е от Банкя

** просТикютъра е някаква дребна рибка

*** WCc висш @@@@@ съвет

 

Колажите са забърсани някъде от нета и за съжаление не намерих авторите им. Моля ако някой ги разпознае да ми пише за да ги посоча и сложа линк към тях.

Споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Copyright © 2010-2024 БлогА All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.