0

Фигурата на президента или know-how

Posted by Хаджигенов on 20.08.2016 in Речено-сторено |

Гледам, че президентските избори, предстоящо се развиват, както обикновено между човека на тоя и човека на оня и сякаш се пренасяме директно във времето на студената война и полюсното противопоставяне.

Така или иначе при горния избор от типа моят гЕЕЕЕЕнерал срещу твоят гЕЕЕЕнерал, на практика нямаме никакъв избор, доколкото КОЙто и да е от този тип кандидати, изцяло обезсмислят президентската институция, което е и една от целите на партиите/страните, които ги подкрепят.

Отделен е въпросът, че у нас повече от един генерал е напълно излишен предвид размерът на армията ни, а неговото място не е в политиката.

Не, ли?

Целта на подобни „избори“ е да се запази статуквото или казано по-простичко да продължават да правят политическите си и управленски свинщини, напълно безнаказано.

По този повод и тоталното безсмислие на цялото това нещо ни хрумна, че президента би могъл да бъде и възможна фигура, но ако направи правилните неща, разбирай драстични промени.

На първо място, фигурата на вицепрезидента е изцяло ненужна и генерираща не само огромни разходи, но и гротескни политически недоразумения, като при сегашната президентска двойка. Така или иначе това е остатък от тоталитарното ни минало и от времето когато е имало действителна нужда от вицепрезидент. По настоящем, дори да се случи нещо с действащият президент и той да не може да продължи да изпълнява дейността си, няма проблем да се насрочат нови избори и да се избере нов президент.

Тъкмо, няма да имат и възможността да си прехвърлят и без това не особено големите отговорности другиму, което е също вид тоталитарен остатък за размиване на отговорността.

И не е нужно да се променя Конституцията за целта или поне не сега, а просто кандидатът да се яви сам и да обясни защо.

На следващо място, президентът останал без вице е просто високопоставен чиновник на държавна служба, т.е. няма нужда от безкрайни кервани гавази, шофьори, коли и какви ли не чудеса, включително правителствени трасета и прочие. Огромният бюджет на НСО може да бъде пренасочен към образованието и масовият спорт.

Нещо повече, така ще бъде ясно показано, че това е начинът за работа на ползу роду, след което всички депутатски и прочие привилегии ще изчезнат.

Не виждам нито една причина президентът у нас да бъде охраняван сякаш е президент на държава от ранга на водещите войни и имащи реална заплаха срещу тях.

Също така не виждам нужда или проблем да се предвижва до работа с метрото или с личната си кола. Естествено, за официални случаи и когато протоколът го изисква кола с един шофьор е напълно достатъчна.

Това не само ще ни спести на нас данъкоплатците едни десетки милиони годишно, но и ще покаже, че президентът не е богоизбран, а просто пръв сред равни и ще може да заслужи уважение и доверието на съгражданите си.

Президентът не трябва да обитава правителствени резиденции и прочие, а да живее в собственото си жилище или ако няма такова, не е подходящо по някаква причина или не е от София в служебен апартамент под наем. Не повече.

Няма никаква нужда от прислуга и десетки милиони издръжка за резиденции и прочие, иначе така любими на всички дребни душици, докопали се до държавната службица.

Максимална публичност на действията по помилване, опрощаване на дългове, политическо убежище и прочие в електронен вариант на сайта на президента с изложени подробни мотиви и становища защо с прави или не.

Президентът трябва не просто да му стиска да връща нормативните актове на НС, но и по подходящ начин да мотивира причините, защо го прави, което означава да бъде изграден грамотен юридически екип зад президента, а не сегашните външни съветници, които пишат по едно-две становища в месеца, които може би някой чете или пък не?

Максимална публичност за всяко едно действие на президента.

Крайно време за президент да изберем човек, който може да покаже, че нещата са различни да излезем от наложените от партиите клишета, че президентът е типична политическа далавера в чистият и вид.

Според нас това е и един чудесен начин да покажем отношението си към политическата каста завладяла ни през последните 26г. и която всеки момент ще ни ликвидира окончателно, като народ и държава.

Сигурно пропускаме някакви неща, но целта ни не е да пишем наръчник за президентската институция, а да подскажем как трябва да изглежда според нас.

Ако ли не ще имаме поредният президент, който всяка вечер около полунощ се превръща в тиква или в каквото му е наредено от горе.

1532068_10201061146921826_1656392812_n

 

Share

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © 2010-2018 БлогА All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.