1

Как в спорта НЕ се краде

Posted by Хаджигенов on 06.07.2017 in Речено-сторено |

Повечето от вас знаят, че спортът е нещото, което винаги е успявало да ни накара да вървим по Пътят, независимо от трудностите.

Днес ще ви покажа част от мрачната, тъмна страна на българският спорт.

Всъщност ще ви хвана за ръка и ще ви отведа в мрачните дълбини на българския спорт, покрити с кална, мръсна и смрадлива тиня ……

И да.

За пореден път ще разклатим стабилността не само на цялата държава, както правим обикновено, но и на отделни, нейни парчета.

Или както е модерно да се твърди напоследък, този път ще „уроним престижа“ на Министерство на спорта и на Българска конфедерация по кикбокс и муай тай.

Сигурно не само вие се чудите, поради що винаги споменаваме министерството на първо място и чак след това останалите герои?

Причината е простичка.

Жалкото подобие на спорт у нас се прави с парите на Министерство на спорта (Да. Правилно прочетохте! Не с парите на данъкоплатците) и по техните правила и контрол.

Запомнете думата контрол.

Ще я срещнете на доста места в текста.

И така.

Случайно ако се чудите, защо по дяволите нямаме детски, масов, ученически, студентски спорт или не дай Боже високо спортно майсторство, причината за това е къде?

Правилно!

В министерство на спорта.

Те отпускат парите и пак те НЕ проверяват какво и как се случва с тези пари.

И под проверяват, нямаме предвид, че за отпуснати 1 лев имат отчетени хартии за 1 лев, а истинска проверка, но за това по натам.

Всъщност, единственото което вълнува министерството е как поредният министър да се снима с поредните медалисти и да им връчи по някой плакет.

И правилно.

В крайна сметка всички медали са постигнати, въпреки съвместните усилия на министерството и федерациите.

Всеки път като подхванем темата със спорта и започваме да се чудим, аджеба защо ни е това министерство и всеки път след кратък размисъл стигаме до очевидното, а то е:

Сигурно за да НЕ се краде?

И преди да продължим нататък, искам да сте абсолютно сигурни, че реакцията на министерството и федерацията е следната:

Ние, НЕ крадем!

Естествено, че НЕ крадат!

Не сме си и помисляли друго.

Лично, бойко унищожи корупцията още през първия си половин мандат и тя изчезна, като снега в Тайланд…….

И за да не се чудите, ще ви дадем малко примери.

Българска Конфедерация по Кикбокс и Муай тай се ръководи от един и същи човек познат и като Боян Колев повече от 20г.

Според министерството по отношение на финансирането във федерацията всичко е наред. Отпусканите пари са отчитани до стотинка с нужния брой хартии, не че някой си направил труда да поверява де.

Същите тези хартии се трупат в някое мазе в министерството и това е?

В крайна сметка, преди няколко години на неколцина луди глави им писна и направиха проверка, която установи не просто колосални злоупотреби, но и огромен куп престъпления!

Например:

  1. Отчетени са повече от 300 000лв. за закупена екипировка от Top Ten през 2012г.. При положение, че най-скъпото нещо е каската, струваща 89 евро, това са поне 5 тира екипировка. Нещо повече, федерациите купуват с 50% отстъпка от одобрените от WAKO официални доставчици на екипировка, така че вярвам можете да си представите за какво количество екипировка става въпрос.

Запомнете размера на отстъпката ще я срещнем отново.

Излишно е, но все пак е добре да отбележим, че толкова екипировка няма изобщо.

Всичко в нашия спорт, включително екипите на националния отбор се купува от състезателите и техните родители.

  1. Отчетени са с буквално килограми „ведомости“, според които една огромна купчина хора, включващи от 8г. деца до мъже, жени, „делегати“ на федерацията, както и всеки един, чието име някак се е завъртяло покрай федерацията са получавали командировъчни от по 50 евро на ден!!!!?

Във въпросните „ведомости“ и отчети са включени състезания на които никой, никога не е ходил, както и хора, които не са напускали страната, а изведнъж се оказва, че са обиколили света на разноски на федерацията.

За да не ви обременявам с повече подробности ще ви кажа, че на стотиците страници „ведомости“ стои един-единствен подпис……

И да.

Никой, никога не е получавал по 50€ на ден за нищо.

Толкова по въпроса, как и дали министерството проверява нещо и дали изобщо поглеждат нещо от представените, като разходни документи.

В крайна сметка с цената на неистови усилия и не без скромното ни участие предишният председател беше свален.

Към момента Боян Колев вече Н-та година е следствен по ДП №43/2015г. по описа на Окръжна прокуратура Варна (голяма част от процесуалните действия са в София и по делото работи и Столично следствие), като по информация от следствието са установени злоупотреби за повече от 6 000 000 (шест милиона) лева.

Не е лошо, като за 20+ години, нали?

И да.

Следствието ще се точи, докато Боян Колев умре от старост или бъде погасено по давност, както обикновено.

И не.

В спорта НЕ се краде……

Точно както Български олимпийски комитет или министерството похарчиха, повече от 20 милиона лева за подготовката на трийсетина души за олимпиадата в Лондон.

От тогава, Н-ти министър прави „проверка“ как и за какво са похарчени толкова пари и резултат няма.

Проверка, също.

Иначе на базата в Белмекен взимат по 50-на лева на ден на човек.

За сравнение Англия похарчиха 20 милиона паунда за пълни отбори във всички спортове и станаха трети в общото класиране по медали.

Ерго във българският спорт НЕ се краде.

Наши дни.

Мина се, не мина година от новото ръководство през която не спирах да питам, няма ли нещо да предприемем срещу Боян Колев, а те неизменно отговаряха да не вдигам шум, че иначе министерството ще си потърси парите и ще затворят федерацията?

WTF?

Естествено такива неща, като граждански искове срещу старият председател, регрес, обезпечителни мерки насочени срещу двореца в който живее във Варна и прочие, останах нечути.

И да, принципно това мълчание на новото ръководство се нарича безстопанственост (чл.219 НК и следващите) и е престъпление, че и не само едно и не само това.

Ма к‘во ли разбираме ние от право?

Всъщност на кой му пука, важното е че в спорта НЕ се краде.

В крайна сметка, реших че има и други въпроси, като например няма ли да се промени нещо сега, след като доброто победи злото?

Отговориха ми, че всичко се е променило.

Готино, ма мен ежедневно ме търкалят истински професионалисти за това, веднага попитах кое точно се е променило.

Както се досещате разговорът приключи точно тук.

За това ще ви кажа, какво се промени:

Nada

Niente

Nothing

Нищичко

Веднага даваме пример.

Държавните първенства до ден днешен са за сметка на клубът домакин: зала, ринг, татами, възнаграждения на съдии……

Всичко останало е за сметка на клубовете, разбирай родителите, които са не само най-големият спонсор на спорта, но и на практика единственият.

Веднъж, като данъкоплатци всички ние плащаме на министерство на спорта/федерацията, втори път купуваме не само екипировката, която е около 300 евро на година на състезател, но и всяко пътуване, такси за участие, изпити, хотел, храна, лагери, а бе всичко!

Ние лично го правим повече от 6 години за двамата си лични състезатели и след публикуване на „Порното в спорта“ имахме удоволствието да получим обаждане от министерството, които бяха така любезни да ни уведомят, че те плащали и за джуниъри (16-18г.)?

Както можете да се досетите, ние дори не бяхме чували за това, ако и да ни касае лично, щот‘ плащаме трета година подред, всички разходи на един брой състезател. Да не казвам, че след като въпросният джуниър стана на 19г. за участието му на първото мъжко световно първенство трябваше отново ние да платим, при което въпросният каза: абе я @@@@@@@@ и отказа да отиде, хем го уведомихме, че не сме и очаквал нещо друго по финансовите въпроси.

Както и да е.

За сравнение ще посоча една от другите федерации върху които имаме наблюдения.

БНФК Ипон – традиционно карате (шотокан)

Бюджета им е 160 000лв. на година.

На Кикбокс федерацията е 370 000лв. на година.

Каратистите купуват едната година тренировъчна екипировка, през другата състезателната, плащат лагерите, самолетни билети, хотели, храна всичко.

В кикбокса лагерът на националния отбор, който е задължителен за всички възрасти, т.е. от 10-12г. нагоре струва 450-550лв. + 30лв. транспорт, които всеки сам си плаща за десет дни за българи. За чужденците цената е 550€ + 30лв. транспорт. Понеже е с международно участие по програмите на министерството получават отделно финансиране, което е около 15 000€ всеки път и за трети път министерството отпуска пари за лагерите на националният отбор за мъже, жени и джуниъри.

Плащаме и всичко останало: такси към клуба, екипировка, такси за участие в състезания, път, храна, всичко.

Всичко!

И да.

В спорта НЕ само не се краде, но на никой дори не му хрумва подобна мисъл.

На провелото се на 22.05.2017г. общо събрание на Българска конфедерация по кикбокс и муай тай е приет финансовия отчет за изминалата година.

Няма го публикуван все още, но в него има множество интересни неща, като ще ви обърна внимание върху най-готиното.

Хиляди левове похарчени за добавки?

И това, докато малки и големи си ги купуват сами?

Огромно перо за заплати при положение, че общото събрание е гласувало заплата единствено на секретаря на федерцията 12 000лв. на година.

Закупено е татами за десетки хиляди лева?

Най-скъпото татами е 40€/кв.м., както вече отбелязахме федерациите купуват с 50% намаление, т.е. отчетено е хиляди кв.м. татами, което е един стадион татами?

Всъщност татами няма, а на единственият лагер през годината, за който  са нужни повече полета се използва това на федерацията по карате и на таекуондо ITF.

След като някои от малцината присъстващи на събранието се разбучават, един от членовете на УС обяснява, че това е отчетът за пред министерството, а парите са похарчени за мъжкия национален отбор, които във всички стилове са няма и 20 души…….

За сравнение с 80 000лв. на година пълен отбор във всички възрасти около 50 човека за татами стиловете ще пътуват всеки месец на състезания в чужбина изцяло на разноски на федерацията, ще имат тренировъчна и състезателна екипировка за всеки, като ще останат пари и за поне два лагера в чужбина…..

В действително, пътуваме натъпкани, като сардели в автобус или мини бусове  по средно 20 часа в едната посока и всички разноски са си за наша сметка, включително за съдиите.

Ние лично не сме се интересували, дали министерството отпуска пари за съдии, щото така или иначе няма смисъл.

Та, така.

Министерството е пряк виновник и съучастник заедно с федерациите и основна причина за всичко случващо се в спорта.

Освен за всичко сбъркано генерално и вероятно съвсем умишлено, като финансиране единствено на джуниъри и мъже/жени, по-голямата беда е, че те никога, нищо не проверяват!

Например, разходите за екипировка или лагери или състезания? Цялата информация е публична, а и много лесно се установява, има ли екипировка за десетки хиляди примерно?

Да, защото поръчвайки през федерацията освен отстъпката има и една приятна екстра: получават фактури на името федерацията с които отчитат десетки, стотици хиляди на година!

В действителност всеки поръчал екипировка клуб, родител, състезател я заплаща доста често предварително и след това си я взима без документ за сделката?

Типично за държавната администрация страда от тотална некомпетентност, незаинтересованост и ако случайно си мислите, че са проядени от корупция, може би имате известно основание.

Ние лично сме напълно убедени, че в спорта никой НЕ краде.

И не ни питайте, защо никой НЕ краде след като явно има такава възможност?

Нямаме, абсолютно никаква идея…..

To be continued …..

 

p.s. Линковете по-долу са сложени, т.к. споделянето на статията в социалните мрежи не е достатъчно.

Трябва да се направи нещо повече, като например да изпратите линк към статията, придружена от няколко „топли“ думи на долните учреждения, макар и с ясната идея, че последните няма да си мръднат пръста и да свършват нещо смислено.

Също така след някой и друг ден, можем да ги попитам дали и какво са свършили и ако отговорът е не, защо не.

И тва е нещо и е по-добре от нищо.

В крайна сметка единствено от нас зависи да ги накараме да работят, а резултатите са си за нас, нали? Ако съм изпуснал някой контролен орган не се притеснявайте да уведомите и него и нас за да допълним списъка.

Министерство на спорта

anticorruption@mpes.government.bg 

Агенция за държавна финансова инспекция

adfi@adfi.minfin.bg

Софийска градска прокуратура

sgp@prb.bg

Говорител на Главния Прокурор

rarnaudova@prb.bg

 

Споделяне

1 Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Copyright © 2010-2024 БлогА All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.