1

Монополите в спорта

Posted by Хаджигенов on 02.10.2017 in Речено-сторено |

Морал

За да не се чудите дълго, веднага хващаме бика за рогата и ви казваме, поради що, ние лично смятаме, че има „морал“ в спорта.

Много морал…..

‘Щото, това са същите хора, които ревнаха със страшна сила след като написахме „Kак в спорта НЕ се краде“.

И понеже мразим да сме голословни, а и скучаем неистово, чакайки всички възможни, държавни институции, които сме сезирали да се натуткат и да свършат поне нещичко, ние се запретнахме и с наличната публична информация ще ви покажем, как точно се случват нещата в спорта, а на вас ще оставим да прецените колко и дали е морално.

Предполагам сещате се, че с незаконността сме наясно ако и да не успяваме да убедим (за сега) институциите на които всички ние плащаме за целта.

Монопол

Най-общо казано монопол или господстващо положение е налице, когато определен субект създаде условия при които ограничава потребителите да ползват/купуват единствено и или преимуществено от него, като им забранява/пречи по един или друг начин на правото им на свободен избор.

И да, монополите са незаконни, ма това е една друга тема.

Фактология

Със заповед на изпълнителния директор на Българска конфедерация по кикбокс и муай тай (Димитър Спасов*), позовавайки се на нецитирани или посочени конкретни разпоредби на световна федерация по кикбокс WAKO определя от месец Септември 2017г., като единствено допустими за състезания у нас и в чужбина марки екипировка Топ Тен и Манус, които са собственост на една фирма (Budoland, Germany), а у нас се продават от една компания.

Въпросната заповед беше изпратена до всички клубове, като предизвика обичайната буря……в чаша с вода за около две минути и половина.

По същество.

Федерацията задължава всички клубове да участват в национални и международни състезания единствено с екипировката на Топ Тен/Манус, позовавайки се на наредба на WAKO.

Обикновен поглед в сайта на WAKO върху въпросната наредба показва, че за периода 2017/18/19г. за участие на национални отбори в световни и европейски първенства допускат екипировка на Adidas & Top Ten, които са официални спонсори на световната федерация.

Нещо повече, изрично определя че за участие в световни и европейски купи, регионални и национални състезания може да бъде използвана екипировка и на следните компании:

SAP, Last Round, Adidas, Top Ten, Manus.

По отношение на националните отбори, подобно положение е допустимо единствено ако федерацията купува изцяло за собствена сметка екипировката на националните отбори, така както правят федерацията по карате „Ипон“ и федерацията по таекуондо ITF върху които имаме наблюдения.

Пример:

В началото на месец Септември в Скопие се проведе европейско първенство по кикбокс за кадети и джуниъри (10-18г.).

Всички участници трябваше да бъдат облечени с одобрения от федерацията официален анцуг срещу скромната сума от 80лв. на човек. Дори няма да споменавам, че бяха избрали мъжки модел, чиито най-малък размер е 152см., превръщайки приблизително 1/3 от отбора в пижамено парти за барбарони. Предполагам сещате се как изглеждаха в тях децата, тежащи по 28, 32кг. и така до към 50кг.

Както и да е.

Това е твърде дребнаво и ще го оставим така.

Някой ще си каже какво толкова 80лв. за един анцуг.

Нищо работа, ма като прибавим към тях стойността на цялата екипировка, транспорт, хотел, храна, такси участие и прочие, нещата започват да изглеждат драматично, нали?

Нека припомним, че „любимото“ на всички нас министерство на спорта финансира единствено мъже и жени, което означава, че ние родителите финансираме всички онези, които не са мъже и жени или казано едни 50-на деца.

И да, това е пряка дискриминация, ерго незаконосъобразно е.

Заели сме и с това и работим по въпроса, заедно с още няколко доста безсмислени институции на които иначе за това плащаме заплати.

Ще си позволим да отворим една скоба.

Въпросните официални анцузи на националния отбор се оказаха брандирани на гърба с огромен, рекламен надпис на фирмата за сладкарски изделия „Победа“?

………

Абсолютно сме сигурни, че въпросната компания е платила за спонсорството на федерацията, както обикновено.

Въпросът е за какво точно, след като дори рекламните, официални анцузи си ги платиха по 80лв.

И да.

Един-единствен клуб върна анцузите и си поиска парите……..останалите се наведоха, както винаги.

И да, чух един от треньорите да мърмори тихичко да не би да го чуят, че почти 20г. е бил национален състезател от дете до мъже и никога не си е купувал анцуг на националния отбор…..…. до сега.

Последно по темата и ви оставяме с анцузите.

Преди седмица изпратих личният си номер 2 на първото обединено световно първенство по таекуондо ITF в Холандия в което можеха да участват федерации от цял свят по ITF. Както обикновено платихме всичко родителите (състезанието е извън официалния календар), но за моя изненада новият клуб на номер 2, напълно в традициите на ITF са уредили частен спонсор и направиха анцузи на националния отбор, като дори не ги брандираха с ITF за да могат да участват с тях и на кикбокс, савате, бокс и прочие.

Не само това.

Бяха предвидили за всички заминаващи за световното: съдии, съпорт тийм (родители).

Всички.

И името на спонсора го нямаше върху анцузите?

Да знам, че е дребнаво, ма след толкова години в спорта, когато най-накрая някой да ме изненада приятно и няма как да го подмина.

Връщаме се на монопола.

Защо е монопола и в чий интерес е?

Което е и най-важният въпрос.

Фирмата, продаваща Топ Тен и Манус у нас е Про файт.

Поглеждаме в търговския регистър и опа?

Какво да видим?

Съдружници в нея са следните лица:

  1. Стефан Маринов Маринов – член на УС на БККБМТ
  2. Димитър Спасов Спасов – член на УС на БККБМТ и Изпълнителен директор
  3. Владислав Евлогиев Шопов
  4. Деница Тошкова Миленкова

Последните двама са обичайните лица за „прикритие“ на Димитър Ангелов заместник председател на федерацията (единият е член на УС, а другият е изпълнителен директор на спортният му клуб)

Та, така.

Фирмата в чиято полза е учреден монопол върху екипировката по кикбокс е собственост на трима от членовете на управителния съвет, като единият от тях е Изп.Директор на БККБМТ, а другият чрез свързани лица е зам.Председател на БККБМТ, издават заповед, задължаваща всички да купуват само от тях, защото няма от къде другаде за разлика от Адидас, които у нас продават сигурно стотина фирми.

Найс, а?

И не.

Никакъв конфликт на интереси не виждаме.

За незаконосъобразност да не говорим.

А, вие?

И да.

Морално е.

Не, ли?

p.s. Къде дремят институциите е ясно.

Това което не ни е много ясно, къде блеят и дали блеят всъщност останалите членове на УС на федерацията по кикбокс, во главе с Председателя и?

Къде блеят клубовете сме наясно.

Защо също.

To be continued…..

 

Споделяне

1 Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Copyright © 2010-2024 БлогА All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.