4

Тази седмица

Posted by Хаджигенов on 05.12.2010 in Речено-сторено |

мислех да пропусна обичайния правнополитически коментар, защото нищо не се е променило. Каква изненада, нали?

Не мога, да пропусна обаче уникалното “правно” творение на Министъра на вътрешните работи Ежко Ежков: който за първи път у нас, разсекрети СРС (за който не знае МВР засекретява, дори делата за уволнение на обикновените милиционери, в които няма нищо секретно). Нещо повече, изтупа се в НС и от трибуната ги прочете, след което обяви, че лекарите са виновни????

Съгласно, чл.145а ал.1 НК: Който използва информация, събрана чрез използване на специални разузнавателни средства, извън нейното предназначение за опазване на националната сигурност или за целите на наказателното производство, се наказва с лишаване от свобода до три години и глоба до петстотин лева. Квалифициращия състав (утежняващи обстоятелства) предвижда за длъжностни лица наказание от 1 до 5 г. лишаване от свобода. Бидейки Министър, ЕЕ е длъжностно лице.

Понеже, всяка сутрин слънцето не изгрява заради мене, както го прави заради ЕЕ, ще си позволя дребен анализ: никой, не може и няма право (не напразно е престъпление) да произнася присъди, освен съответния наказателен съд!!!!!!!!!!!!! Не напразно има досъдебна фаза, в хода на която се събират доказателства, както за евентуалната вина на обвиняемия/те, така и оневиняващи доказателства (до сега няма повдигнати обвинения). След това, прокуратурата на база събраните доказателства, решава дали и на кого да повдигне обвинение или да прекрати преписката. Ако изготвят и внесат обвинителен акт в съда, в хода на съдебното следствие се проверяват събраните доказателства и се събират нови и едва тогава съда се произнася с присъда, която може да бъда оправдателна! След което някой обжалва или прокуратурата протестира присъдата, като доста често обжалванията стигат до Върховния съд. За това се нарича правосъдие! Ежко Ежков, обаче събра всичко в едно. Пак добре, че не прати униформените да изпълнят “присъдата” му на момента.

Това, което направи ЕЕ в парламента е израз на тотална умствена деградация и импотентност. Това се нарича опорочен процес!!!!!! Сега, дори да са виновни наистина, силно се съмнявам, че ще ги осъдят. А, ако го направят, съда в Страсбург със сигурност ще осъди българската държава за пореден път!!!!

Всъщност, става очевидно и за незрящите, че МВР вместо да се бори с престъпността се бори с падащият рейтинг на ЕЕ. Повдигат се множество, чисто правни въпроси, като тези в коментара на Е-вестник. Един от тях ми харесва особено много: МВР са длъжни да предотвратяват престъпленията, т.е. да ги спират преди да са се случили, дори и с риска да загубят малко рейтинг. Това не се случва никога и никъде у нас. Многократно и на всички нива в МВР вдигат рамене и казват буквално: ако стане ще дойдем? Демек, ще дойдат да преброят труповете и евентуално да дирят тепърва извършителя. Написал съм безброй такива жалби, включително до трима Главни Прокурори, както можете да се досетите абсолютно безрезултатно.

Обобщение: Ако, „онези“ в МВР са слушали 20 часа разговори в ефир, как плода е бил жив и обсъждат убийството  му, защо деянието не е предотвратено?

Ако, подслушаните разговори са проведени наистина 24 часа след смъртта на плода, тогава за какво беше всичко това?

Независимо от отговора на горните въпроси, Министъра на вътрешните работи трябва да бъде уволнен незабавно и да му бъде потърсена наказателна отговорност!

п.с. за всичко останало, някой ден на неговия казан ще има отделна смяна дяволи…………..

Споделяне

4 Comments

  • lenny каза:

    Поради начина по който събитието бе изнесено в медийното пространство и поради силното ми пристрастие към темата си мислех да замълча, но ….. не се гаси туй що не гасне!
    Оставям настрана медицинската страна на нещата, която незнайно защо никой не коментира. Бих искала да чуя мнението на водещи АГ специалисти по темата дали родоразрешението в 21-ва седмица се води раждане или се води аборт.
    Не съм медицинско лице, но по стечение на обстоятелствата поназнайвам доста в областта на АГ специалността и то все в частта и, в която рядко на някой му се поглежда.
    Сблъсквала съм се с истински непукисти и тотални непрофесионалисти, както и слава богу намерих страхотни хора в този клон на медицината (поклон на тези хора – никога не го пропускам).
    Сега за широко огласения и широко коментиран случай.
    Всички викнаха вкупом “Разпни Го” за лекарите!!!
    Но и за Исус едно време са викнали така разпъвайки го на кръста и дори са си вярвали, че наказват когото трябва!
    Че лекарите в случая най-вероятно са нарушили някоя и друга клауза от Хипократовата клетва … сигурно е така! Че част от тяхното красноречие навлиза сериозно в дебрите на цинизма и е далеч от представите ни за професионалната им гилдия и това е така.
    Но за мен основния въпрос остава един :
    – КЪДЕ БЯХА ТОГАВА ПОЛИЦАИТЕ?
    – ЗАЩО НЕ СЕ НАМЕСИХА?
    – ЗАЩО НЕ ПРЕДОТВРАТИХА ТОВА ЧУДОВИЩНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ?

    Лекарите били чакали 24 часа смъртта на едно невинно дете – добре да приемем, че е така!
    А полицаите какво чакаха в същите 24 часа?!
    Какво направиха, за да предотвратят тази трагедия?
    Да разсекретят СРС-тата можаха, а да предприемат някакво действие, с което да попречат на тази нехуманност?! Ама това няма как да го докарат за пред медиите нали?! И естествено няма смисъл от него!
    Чудя се другия път недай боже, ако започнат да слушат терористи подготвящи терористичен акт дали пак ще чакаме да го осъществят и накрая ще ни четат стенограмата в Народното събрание?!
    И с какво ще ни помогне това?
    Както и не разбирам, с какво сегашния случай помогна на родилката ( която не е желаела детето си), на нещастното човешко същество, което така и не успя да стигне до живота и за което самото то нямаше никаква вина?!
    И най-вече с какво помогнаха на лекарите?!
    Може би ги направиха по-добри?
    Може би ще променят мисленето и съзнанието им?
    Съмнявам се и в тази като и в много други професии или си човек или просто не си!
    И всички вие, които сега хвърляте камък върху лекарите ( заслужено или не времето и съдът ще покажат) замислете се как говорите вие в ежедневния си живот с колегите си! Нямате ли своя жаргон и своите изрази, които не винаги са възпитани и хуманни, които не винаги са уважителни и ценностни, но те ви помагат да намалите стреса в работата си и да реагирате адекватно, когато се налага.
    Цялата тази патаклама сега е прът в колелото на лекарските претенции за достойна оценка на труда им, за достойни условия за упражняването му и за всичките им бъдещи претенции!
    Защото сега обществото ще скочи срещу тези “изверги” и никой няма да застане зад тях в исканията им в един бъдещ момент, който може би не е далеч и може би вездесъщата машина на МВР го знае!
    Перефразирайки нещата предпочитам да съм в ръцете на лекар, който знае какво прави, пък макар и да знам, че в свободното си време псува, а не в ръцете на благовъзпитан некадърник и мазник, който само се чуди как да ми измъкне пачката от ръцете!

  • Хаджигенов каза:

    Чудесен коментар! И аз бих предпочел да съм в ръцете на д-р Хаус, па бил той груб и невъзпитан гении, отколкото в ръцете на някой от другия тип. А и никой ли не си задава въпроса, поради що в някои професии, като лекарите и наказателните адвокати стават циници, а? Защото, това е начин да оцелееш, запазвайки разсъдъка си. Особено, когато държиш нечии живот в ръцете си, а не ходиш по водата.

  • Хаджигенов каза:

    Четох в нета, че очакват Прокуратурата да повдигне обвинения на лекарите. Аз пък очаквам от години да спечеля от тотото, ма за сега nada. Може би е крайно време да си пусна и фиш, а? :)
    Пишат по медиите, че правото било определящо, законноста и прочие. Да де, ма за другите, щото за властта законите явно не важат.
    Всъщност в конкретния случай правото няма нищо общо. Ако щете и защото ЕЕ извърши закононарушение с четенето на СРС-та.
    Цялата ми информация идва единствено от от медиите, но закона казва, че плода трябва да е жив и жизненоспособен! Едва тогава може да се говори, за каквото и да било друго! Естествено във ВИФ едва ли учат такива неща. Очаквам с „нетърпение“ въвеждането на членовредителни наказания, както и на публични разстрели, изпълнявани незабавно след произнасяне на „присъдата“ от Министъра на ВР………………………а, защо не и лично да ги изпълнява за назидание на всички. Най’ш как ще изчезне всичката престъпност :(

  • Хаджигенов каза:

    Казуса придоби изненадващ обществен отзвук. В този ред на мисли, днешната статия на любимият ми, доскоро вестник 24 часа уби всичко детско в мене! И без това не беше останало много, ма както и да е. Заглавието е смразяващо: „Бебето от фризера тежало 730 г и било в 7-ия месец“. На стр.10 и 11 надълго и нашироко обсъждат извършеното убийство от лекарите, като цитират в качеството на „безспорни“ доказателства, изявленията на видния „съдебен експерт и гинеколог“ – зам.-директорът на Института по психология на МВР Росен Йорданов ?????
    По важното е друго: избодох си очите да видя къде и какви са доказателствата и едва на втория си опит, изчитайки текста с най-ситен шрифт ги открих:
    „Умъртвеното бебе на 17-годишната Боряна Георгиева е тежало 730 грама и е навлязло в 7-ия месец. Замесените в аферата лекари лъжат за неговото тегло и възраст, категорични бяха вчера източници от МВР, ангажирани в разследването по случая.
    От разговорите с младата майка и факта, че бащата на бебето е влязъл в затвора в Белене в края на май, се налагал изводът, че новороденото не е било в 6-ия месец, както казват медиците от болницата, а вече в началото на 7-ия.“
    т.е доказателствата са разговорите с 16г. майка, направила криминален аборт, неясно къде и как и твърденията на т.н. „баща“ излежаващ наказание лишаване от свобода.
    Май НПК, криминалистиката и практиката по наказателни дела, въобще са ги закрили?
    Първо, презумпция за бащинство няма, доколкото „родителите“ нямат брак помежду си. Логичен е въпроса, задължителен в наказателния процес е: как разбрахте, че именно този е бащата? Очевидно не са извършени експертизи за бащинство, най-малко защото ДНК експертизата отнема време. Второ, има медицина а има и други закони освен ЗМВР и НК, т.е. медицинската експертиза е именно начина, по който могат да установят категорично теглото на плода, както и неговата възраст. Естествено, доколкото „обвинението“ вместо в следствието и съда се води по медиите, след направените възражения от множество лекари, буквално снощи са написали статия от която са видни поредните безспорни доказателства?
    На последно място: скромният ми наказателен опит показва, че изтърпяващите наказание “лишаване от свобода” са готови на всичко, ма буквално на всичко, за да получат някакви привилегии или намаляване на наказанието, което е разбираемо напълно (макар, че не мога да оправдая подобно нещо). А, ако се вземат предвид условията и състоянието на местата за лишаване от свобода, едва ли не всеки път когато администрацията попита: някой иска ли да помогне – всички правят крачка напред.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Copyright © 2010-2024 БлогА All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.