About Хаджигенов

Posts by Хаджигенов:

0

Реформа в адвокатурата

Posted by Хаджигенов on 20.02.2019 in Речено-сторено |

След подобно заглавие не ни остава нищо друго, освен тутакси да забодем ножа в масата и да кажем не толкова защо, а по-скоро как.

На първо място, реформата в адвокатурата започва с оставка не само на председателя на Висшия адвокатски съвет, но и на целия съвет.

Причините за това са достатъчно много и са свързани преди всичко с нищоправене от страна на целия съвет.

Конкретен пример и повод е ЗМИП или Закона за мерките срещу изпиране на пари.

Цитирания нормативен акт е една канонична глупост в настоящия му вариант, което не е изненадващо предвид факта, че е дело на представителите на прочутата „Магнаурска“ школа в българското право, но към настоящия момент това го споменаваме единствено за пълнота на изложението.

Видно от сайта на Министерски съвет общественото обсъждане по законопроекта е открито на 10.05.2017г., т.е. много преди влизане в сила на закона през месец Октомври 2018г.

Не, ли?

А, така.

В приложения списък ще откриете становища на 74 (седемдесет и четири) юридически лица с нестопанска цел, Мастъркард Европа, Наум, Ангеларий, един друг и още двама……или иначе казано всеки, който е счел е имал възможността да даде своето становище.

В така направеното изчерпателно изброяване няма да откриете становище на Висшия адвокатски съвет…..

Което тутакси повдига въпроса, какво точно или всъщност работи настоящия състав на съвета, като отчитайки незначителния факт, че май не е постоянно действащ орган ако и да си получават постоянно възнагражденията, най-острата част на въпроса е насочена към председателя на съвета Ралица Негенцова, двамата заместник председатели и главния секретар?

Нищо смислено, нали?

И понеже с сигурност, част от колегите ще помислят, че сме твърде резки в изказа и упреците си, ще си позволим да илюстрираме с още два съвсем нагледни примера, как точно изглежда нищоправенето в ръководството на адвокатурата.

 

  1. Онзи ден, когато стотина гневни адвокати се събрахме пред сградата на ВАдС за което бяхме известили предварително и писмено съвета в сградата на съвета заварихме две секретарки. Председателя си беше уговорила среща в НС с възможно най-безсмисления представител измежду всички там, а именно председателя на Правната комисия, който и е обещал че ще оправи нещата. Естествено, кога, как и прочие съществени въпроси не са били предмет на обсъждане. Обаче имаме снимка в цял ръст от събитието.
  2. Днес от сайта на ВАдС разбираме, че председателя на ВАдС е настояла  за спешна среща с Председателя на Висшия съдебен съвет по тема, която  изпълва с трепет душата на всеки адвокат: „Подобряване на условията на  работа и по-добър достъп в съдебните сгради“. От събитието отново има снимка на участниците в цяла ръст, като доказателство за нищоправене.

 Бихме искали да обърнем внимание на аудиторията, че Ралица Негенцова е председател на ВАдС вече мандат и половина и едва след като се събрахме гневни под прозорците на съвета и пред съдебните палати в страната, паническата атака от разклащане на иначе удобното и кресло доведе до именно тези смешни и напълно безсмислени движения.

Можем да напишем книга по въпроса, но не считаме за нужно да отегчаваме гилдията с известни на всички факти.

Что делать?

Е въпросът, който вълнува всички.

За извадим адвокатурата от дупката в която се намира, да успеем да я реформираме и превърнем в съвременна, европейска, а не ориенталска адвокатура трябва да започнем с оставката на настоящия съвет.

Незабавно.

Как?

Съдейки от паническите атаки, бунта на адвокатите е правилният начин или иначе казано трябва да прерасне в национална стачка на адвокатите в България.

Ако не успеем да защитим собствените си права как бихме могли да убедим някого, че сме в състояние да защитим неговите права?

Кога?

Петък 22.02.2019г. 16:00ч. пред ВАдС и пред съдебните палати в страната.

Събота 23.02.2019г. 08:30ч. в зала 282 на Софийския университет, където ще се проведе общо събрание на адвокатите в страната.

Ако не е достатъчно, стачката трябва да обхване цялата страна още следващата седмица.

Крайно време е адвокатите да излезем от летаргичната си кома и да се преборим за себе си за професията и за смисъла да се наричаме адвокати.

Share

1

За смисъла и ползите от бунта

Posted by Хаджигенов on 18.02.2019 in Речено-сторено |

Днес, пред сградата на Висшия Адвокатски Съвет стотина гневни адвокати, включително колежка с съвсем малко бебе се събрахме за да протестираме срещу тоталната незаинтересованост и безхаберие на съвета. До такава степен членовете на съвета се бяха подплашили, че бяха оставили да бранят рубежа две секретарки…. Председателя „спешно“ си уговорила среща с онзи правен колос, дето […]

Share

0

Отворено писмо

Posted by Хаджигенов on 14.02.2019 in Речено-сторено |

ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ВАдС    ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА АК МОНТАНА      УВЕДОМЛЕНИЕ   от Адвокат Николай Хаджигенов с съдебен адрес: гр.София, ул. „Лавеле №11“, личен номер 1300013934;   Госпожо Председател, в връзка с получените днес указания от адвокатската колегия, досежно прилагане на мерки срещу прането на пари, Ви уведомявам, че отказвам да спазвам така […]

Share

1

Организирана престъпност в Прокуратурата и МВР

Posted by Хаджигенов on 06.02.2019 in Речено-сторено |

Едва ли, у нас има някой, който поне да не е чувал за „битото момиче в метрото“ – Добринка Божилова. След делото на Радослав Божинов това е вторият най-брутален и известен случай на полицейско насилие в България. Не само, че полицай Цветанов я размаза от бой и счупи ръката на приятелят и, но и както […]

Share

0

Из дневниците на един обикновен адвокат

Posted by Хаджигенов on 24.01.2019 in Речено-сторено |

09.00ч. Петчленен състав на Върховния административен съд. Оспорваме в лично качество Наредба и Инструкция на Министерство на спорта, според които се финансират единствено мъже и жени, всички останали не навършили пълнолетие се оправят, както намерят за добре. Решението на тричленния състав се произнася по възможността земята да е плоска, невъзможността да бъдат отглеждани земеделски култури […]

Share

0

Срам

Posted by Хаджигенов on 25.10.2018 in Речено-сторено |

Отдавна не пишем в блога, не защото нямаме какво да кажем или как, а защото просто няма смисъл. Ние, българите потомци на древен и непокорен народ се превърнахме в жалка сянка на минало величие. Вече дори не си правим труда да свеждаме глава, просто не я вдигаме нагоре….. Превърнахме се в стадо. Стадо овце. Дотолкова […]

Share

1

Профилактиране на граждани или възраждане на сталинистки репресии

Posted by Хаджигенов on 28.05.2018 in Речено-сторено |

Лето, Господне 2018 28-го Мая София, България Все още член на ЕС   Днес, имахме удоволствието да посетим 04 РПУ в качеството си на защитник на Росен Стефанов, познат и като отец Рафаил. Последният, освен с църковните си дела е известен предимно с твърдите си и последователни позиции, отричащи подаването на другата буза и смирението […]

Share

0

рЕволюция

Posted by Хаджигенов on 28.04.2018 in Речено-сторено |

Така и не разбрахме, поради що, но всеки път, когато тръшнем някъде по медиите, че трябва да направим рЕволюция за да имаме истинска демокрация, правосъдие и прочие, някой умен и красив интелектуалец получава гърчове? Всъщност всичките? След като се съвземат, щото не всички оцеляват от преживените гърчове и PTSD предизвикано от представата им за щурма на […]

Share

0

Денят на един обикновен адвокат

Posted by Хаджигенов on 05.04.2018 in Речено-сторено |

Ставам почти веднага след като съм си легнал, т.к. в 09.30ч. сме на дело в Търново или поне първоначалното усещане веднага след събуждане е такова. Преди заседанието в съдебна зала трябва да си видя делото, а преди това и двамата свидетели. Дори не успявам да им запомня имената, но поне преглеждам делото по вентилаторния метод […]

Share

0

Обезщетение за закъснял полет

Posted by Хаджигенов on 11.01.2018 in Речено-сторено |

Темата се оказа твърде гореща, така че ще направим едно кратко обяснение какво и как да се прави, доколкото е твърде често явление полетите да закъсняват, а авиокомпаниите да не предлагат и или изплащат дължимото обезщетение. Правната регулация на обезщетенията е Регламент (ЕО) № 261/2004г. В един идеален свят или поне в някой друг свят […]

Share

Етикети:, , , , , ,

Copyright © 2010-2019 БлогА All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.