0

Репресия срещу фотографите

Posted by Хаджигенов on 06.01.2014 in Речено-сторено |

А, и не само.

На практика, срещу всички нас, позволяващи си да снимаме и споделяме без знанието и разрешението на властта.

В новия проект за Наказателен кодекс в глава XIII е въведена следната „интересна норма“, а именно:

Фотографиране, филмиране, записване

Чл. 146. (1) Който противозаконно фотографира, филмира, записва или подлага на друго подобно действие другиго без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие, се наказва с лишаване от свобода до една година, с пробация или с глоба.

Деянието е с частен характер, т.е. няма да ни преследва прокуратурата, а ще се преследва по тъжба на пострадалия, но от това едва ли ни става по-топло?

Мотивите за поредното криминализирано деяние са следните, доколкото изобщо могат да се нарекат мотиви?

Мотиви:В Глава тринадесета, където са уредени престъпленията против свободата на личността, е включен нов раздел, в който за пръв път са криминализирани деяния, които засягат някои страни на личната неприкосновеност на човека. Като престъпления са обявени противозаконният оглед на лице, непозволеното фотографиране, филмиране, записване или подлагане на друго подобно действие и принудителното лечение. Понастоящем тези деяния са забранени от Конституцията, но срещу тяхното осъществяване няма наказателноправна защита.“

Та, така.

След „Милиционерската държава“, където поставихме акцента, именно върху вече откровеното ни запътване по посока на Северна Корея, сега едва ли някой ще има съмнения по въпроса.

За пореден път, властта прави всичко възможно за да задуши в зародиш, каквато и да било форма на протест и свободомислие!

Това е поредната мракобесна норма създадена с единствената цел да задържи властта на всяка цена и въпреки всичко!

И сега преди някой от несъгласните да е скъсал гласна струна ще ви кажем и защо.

На първо място, кои точно обществени отношения са дотолкова застрашени и или заплашени от свободното фотографиране и и филмиране, та се налага криминализирането им, като престъпления?

Няма такива, нали?

И в мотивите няма……

Единствено, властта има интерес от подобна репресия, доколкото по един или по друг начин ще може да преследва всички нас, които снимаме и споделяме безобразията им, включително и полицейското насилие.

Представете си, какво би било, без безбройните записи на очевидци споделени в мрежата след нощта на „белия автобус“?

Нали?

Остава единствено тяхната версия, която беше не просто невярна, а целенасочено дезинформираща и с една-единствена цел: да смаже физически протеста, след което да го обяви безнаказано за враг на народа!

Е, това се провали.

Но го дължим именно на хората, снимащи и споделящи случващото се на момента. След приемането на подобен текст, това вече няма да е така.

На следващо място, т.к. сме сигурни, че ще наскачат една камара специалисти, цитиращи Конституцията с пяна на уста, ще се спрем и на този въпрос.

Чл. 32. (2) Никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи.

Именно това са и мотивите на вносителите, че видите ли чак в основния закон имало такава забрана, ма нямало санкция за целта, та за това.

С риск да прозвучим дребнаво, тя и корупцията е забранена, ма прави ни впечатление, че няма власт, което да не черпи пълни шепи от всякакви блага?

Не, ли?

Текста на чл.32 ал.2 от Конституцията визира, частния живот на гражданите и им предоставя защита срещу действията на властта!

А, не срещу фотографите и или хората снимащи с телефоните си.

Още повече, че този текст не предоставя закрила никому на публични места и обществени събития, както и на определени категории служители: служителите на реда по време на работа, политици, депутати, държавни и прочие служители НЕ се ползват от закрилата на закона и могат и трябва да бъдат снимани и публикувани, т.к. това е може би най-ефективната форма на граждански контрол!

На последно място, един от малкото чудесни нормативни актове у нас е Закона за авторското право (ЗАПсП). Чудесен, защото не е реципиран от някъде, а буквално преписан и именно там е уредено изрично въпросът:

Авторско право върху портрети

Чл. 13. (1) Авторското право върху произведение на изобразителното изкуство или произведение на фотографията, представляващо портретно изображение на друго лице, принадлежи на автора на произведението. За създаване на такова произведение се изисква съгласието на изобразеното лице.

(2) Съгласие по ал. 1 не се изисква, когато:

1. изображението е било направено в хода на обществената дейност на изобразеното лице или на публично или обществено място;

2. изображението на лицето е само детайл в произведение, показващо събрание, шествие или пейзаж;

И един последен въпрос, изцяло риторичен, разбира се:

Какво по дяволите, следва да означава „Който противозаконно фотографира, филмира…..“?

Т.е. в някакъв друг закон ще бъде уточнено в какво се състои противозаконността на снимането ли?

А, стига бе?

Не знам за вас, но нас лично всичко това ни връща в времето на развития социализъм, когато навсякъде имаше поставени знаци и табели „Снимането забранено“ и когато наистина се лежеше в затвора за подобно нещо…..

1491599_10201008888655402_131326102_n

Безспорен факт е, че властта е обявила тотална война на инакомислещите, на протестиращите, на несъгласните и на изобщо мислещите и води тази война подмолно и с всички средства, като крайният резултат е един – диктатура!

„Рядко е щастливото време, когато можеш да мислиш, каквото си искаш и да говориш, каквото си мислиш.

Колкото по-корумпирана е една държава, толкова повече закони има.“

 

Публий (Гай) Корнелий Тацит

Рим 55-120

Автор на колажа е Владимир Дойчинов

 

Споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Copyright © 2010-2024 БлогА All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.