1

Предизборно

Posted by Хаджигенов on 07.03.2021 in Речено-сторено |

Предизборната кампания започна.

Това е моментът, в който всички участници започват да си мерят…… програмите. 

От времето на “бай Ганьо прави избори”, нещата не са се променили съществено. Единият кандидат обещава, че ще прекара ток, следващият – естествено, ще пусне трамвай, след тока и прочее алабализми.

Програмите се осъвременяват разбира се, по веднъж на всеки четири години или се пишат съвсем нови, но нищо друго не се променя или казано в прав текст, всички кандидати са недостатъчно искрени. 

Опс.

Пардон.

Не че лъжат, но обещават на едро и са политически ентусиасти и/ или популисти.

На първо място, всички обещават светло бъдеще!

Не настояще, а бъдеще.

Не далечно, разбира се.

Съвсем скорошно. 

До няколко месеца след изборите например, ще вдигнат пенсиите и заплатите няколко пъти, ще ги преизчислят, ще им баят и каквото там още трябва ще им направят.

Ще се справят с вътрешни и външни заплахи за националната сигурност и прочие.

Други ще направят “съдебна” реформа, трети ще дигитализират, четвърти и пети ще колонизират Марс, а тези след тях ще засеят червената планета с царевица, а реколтата ще телепортират на Земята.

Абе, схващате.

Няма да ви лъжа.

И ние имаме програма и тя е умна, смислена и плод на сериозен, екипен труд, която ще качим, за да не сме по-долу от профи политиците.

Всичко това обаче, няма никакво значение, ако не направим първо най-важните неща, а именно:

  1. Отстраняване на герб от властта и лично на др. Борисоff.
  2. Спиране на кражбите и ограничаване на корупцията.
  3. Ревизия и разследване управлението на герб.
  4. Начало на правосъдна реформа в частта предсрочно прекратяване правомощията на настоящия главен прокурор и директора на КПКОНПИ, ревизия и разследване на дейността им.
  5. Предсрочно прекратяване мандата на Висшия съдебен съвет.
  6. Промяна на Закона за съдебната власт в частта Висш съдебен съвет – правила и избор на членове. Инспекторат.
  7. Създаване на отделни прокурорска и съдебна колегия с гражданска квота във всяка от тях, с ясни критерии за подбор и разширени възможности за номиниране на представители.
  8. Главен прокурор: мандат 5 години. Избира се в тристепенна процедура, след мотивирани номинации и широко, обществено обсъждане, задължителни обективни критерии за професионални качества, минимален стаж, професионална оценка и високи нравствени качества, доказани при подбора! Възможност за ефективно вето, което не може да бъде преодоляно. Право на отзоваване на главния прокурор от номиниралия го и от Висш съдебен съвет при системно нарушение на правата и задълженията, неефективност или уронване на престижа на съдебната власт или професионалната етика /дефиниции в закона за всяко понятие/, което се гласува от Висш съдебен съвет с квалифицирано мнозинство и приключва с указ на Президента.

Ясно дефиниране на функциите на главния прокурор, които да са свързани основно с корупция по високите етажи на властта и тежки умишлени престъпления, при които случаи да е длъжен лично да провежда всички действия по повдигане и поддържане на обвинението в съда.

       9. Премахване на методическото ръководство.

    10.Тристепенно производство по всички дела, с дефиниране на опции за допускане до ВКС, но без изначално изключване на определени дела от триинстанционен контрол.

  11.Задължителен съдебен контрол на всички актове на прокуратурата, държавна и местна власт – без изключения.

      12.Закриване на специализирани съдилища и прокуратура.

     13.Министър на правосъдието – задължителни изисквания за професионални и нравствени качества, предвид основната роля в предлагане на законопроекти на НС. Без право да председателства ВСС, но с право на мотивирани предложения за гласуване на становища и отзоваване на главния прокурор, ако е номиниран от него. 

Това е само началото на плана ни за промяна. Очаква ни огромен и строго специализиран труд на екип от всички представители на професията в частта правосъдие. 

Така че, това не е рецепта за безсмъртие, а началото на дълъг път, който тепърва трябва да извървим. 

Споделяне

1 Comment

  • wseobg каза:

    Успех на изборите, г-н Хаджигенов!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Copyright © 2010-2024 БлогА All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.