За мен

13

Фотограф Теодор Ангелов

Е, тва е: обзет от налегналата ни, масова съвременна болест, наречена слоблудство и поради факта, че в любимата ни татковина, всичко живо, перманентно е станало с лице към възглавницата, реших да се възползвам от възможността и аз да направя нещо, за да можем, ние българите да се променим към по-добро.  Ясно е, че по чисто икономически причини средната класа у нас е causa perduta, но пък ако успеем да събудим гражданско самосъзнание у средния българин, все пак имаме някакъв шанс. Това, разбира се е строго ИМХО (имею мнение, хрен оспоришь) :). 

Демек, съдбата на давещите се е в ръцете на самите давещи се.

Иначе казано, върти ми се напоследък идеята, че ние гражданите, дето всички ни го слагат в името на Държавата, следва да имаме позиция по всички въпроси: от водомерите и Топлофикация, до поредната словесна и резултатна дефекация на поредното правителство, което някой от нас са избрали. Аз, не – щот не гласувам по принципни съображения. Защо ли? Ми, всички са маскари (ма наистина)

Обаче, тва не значи, че ще си разиграват коня както им скимне. Или ако го правят, то тогава аз и всички останали с дребни интелектуални проблясъци и раздвоения ще викаме с всичка сила: УУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУ.

Та, така.

За да имаме истинска демокрация, а не путинизация от ББ, ЦЦ и прочие псевдодиктатури, включително намиращите се на другия бряг (нищо лично и нищо общо с нестандартната сексуална и или ментална ориентация), следва да имаме ефективен граждански контрол. След известни разсъждения в таз насока, стигнах до извода, че основните стълбове, крепящи старата госпожа са два: журналистите и адвокатите. Специфика на балканския ни произход, особено видима напоследък, но 90% от гореспоменатите се занимават не с това което трябва, а с различни форми на фелацио. И все пак, защо точно те. Ми, защото едните (адвокатите знаят как и им стиска……………..добре де, само на някои от тях), а другите (журналистите имат трибуна и им стиска, отново само на някои). Та, тези два стълба, могат и трябва да подбутват в нужната посока, т.н. демокрация у нас. Правилна и законна посока, не насочена към задоволяване, удовлетворяване и прочие личните потребности на властимеющите

И понеже у нас, всеки е тва, дето не трябва да бъде, ще опитам да защитя тезата, че и ние адвокатите сме хора (шегичка) и имаме гражданско самосъзнание (това е сериозно) и може би, можем да направим нещо смислено?

Де, да знам?

Както и да е. Адвокат съм, работя в голямото село. С огромно удоволствие  и удовлетворение завърших НБУ. Занимавам се много неща.  С много други не се занимавам. Все още се опитвам да помагам на хората, доколкото мога. Когато мога го правя безвъзмездно (на корпорациите вземам пари за същото). Обикновен меломан съм. С огромно удоволствие ходя на театър: „Малък градски театър„, „Сълза и смях“,  „Армията„. Чета много книги за удоволствие. С все по-голямо неудоволствие и единствено поради нужда, чета ежедневните нормативни промени писани сякаш от трактористи.

 

Преди месец една приятелка ми прати долния цитат, който ме разсмя искренно и който закачих в профила си във Фейсбук.

 

„Този път Уилям възпря Добровръх.
– Задръж малко, непременно има някакъв закон, забраняващ убийствата на адвокати.
– Да не бъркаш?
– Ами трябва да има, щом са още сред нас, нали? А той без друго е зомби. Съсечеш ли го, и двете половинки ще те съдят.“

 

И, те така.

Добре дошли на всички безумци посетили и прочели горното.

И, дано успеем да събудим съвестта си

 

Николай Хаджигенов

16.08.2010г.

 

Споделяне

13 Comments

 • Елена каза:

  Както се казва, когато те напъне творческия порив – дай му …………… простор и току виж си успял по някакъв начин да достигнеш съзнанието на поне един твой събрат по съдба и той такъв ….напънат!
  Можете също така да си поделите хартийката, като едно време в пионерските организации – нали така ни учеха :) пък току виж излязло нещо ;-) имам предвид смислено и на ползу роду, а не само обичайния продукт от този вид дейности.
  Или както е казал ГБ „Мое ли а запреш гората да се разлисти ми кажИ?!“
  Късмет на начинанието и дано наистина се появят повече хора с позиция и принципи, различни от партийната линия ;-)

 • Хаджигенов каза:

  Не знам за хартийката, но за това, че ще има мнения различни от правата правителствена линия, можеш да си сигурна!
  :)

 • gubislav каза:

  Aльоооооооо, вий у големото село немате ли си друга работа, ми пишете и споменвате напразно името МУ (на ББ) да се „свети“ името му…..:))))))))

 • Хаджигенов каза:

  Сега е той, после ще е някой друг. Няма и не трябва да има, политик по-голям от собствения си народ!

 • gubislav каза:

  Какъвто е народа, такива са и управляващите-те идват от там…

 • Хаджигенов каза:

  хмммм, вярно е. Също така е вярно, че когато качат Олимп, българските политици рязко сменят гледната си точка. За съжаление, дори сегашния човек от народа, го направи и разочарова огромна част от хората, които го подкрепиха

 • gubislav каза:

  Мда-а-а…ама целта на нашите политици е била/е само и единствено да се напапкат…какато се казва: „До вчера акал в дупка на двора-днес вече ще оправя държавата…“

 • Хаджигенов каза:

  :) :)
  е, точно заради това направих блогА: да им напомняме, че са смъртни – в политическия смисъл на думата

 • kalina65 каза:

  Късно те откривам на този екран. Приятно ми е да видя, че правиш и тук добре нещата – както в залата, колега. Успех!

 • yyordanov каза:

  Talantlivo spisvate. Bravo.

 • estell каза:

  За моето поколение, които сме учили научен комунизъм и история на БКП за да влезем във ВУЗ, преследвани от комунистическите слуги- защо носим кръстчета на шията си и защо си разказваме вицове за Т.Ж.,…изграждайки „светлото комунистическо бъдеще“ на ученически и студентски бригади по строежи на фабрики за хляб и заводи за заводите…. доживяхме времето когато същите тези слуги ( като Първанов) първи влязоха в църка и започнаха да се кръстят, разгабиха всичко из градено от нас и нашите родители и станаха основни фигура на „демокрацията“. Започна Великата Метаморфоза. Станахме живи свидетели на на най- нелицеприятните превъплащения на комунизма и милиционерщината ( Б.Б./ Ц.Ц). Хората с по лабилни нерви се предадоха, други се затвориха в себе си, а трети напуснаха България. Но едно е ясно времената се менят, както и героите. Преди 30 години ми звучеше много свеж вица : питат радио Ереван : кой е Т.Ж. радио Ереван отговаря древен държавник от времето на Бонни Ем И АББА. Така че ….кауза но/пердута.

 • Georgi Bankov каза:

  Чест и почитания за позицията и инициативата Ви! Когато видя хиляда сайта като този ще съм по-спокоен за бъдещето ни.

 • ivoo77 каза:

  Ако не бяха правителствата и жените, какво щяхме да сваляме…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Copyright © 2010-2024 БлогА All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.