0

Окончателно отмениха заповедта за задържане за заливане с червена боя на руZZкото посолство

Posted by Хаджигенов on 14.06.2023 in Речено-сторено |

След не особено дълги, но за сметка на това големи перипетии и общо четири съдебни решения, в крайна сметка стигнахме до окончателен съдебен акт на Административен съд София с който се отменя заповедта ми за задържане по ЗМВР, като незаконосъобразна.

Изразяването на политически протест, като заливането с червена боя на руZZкото посолство в знак на протест срещу войната срещу Украйна, НЕ е основание за задържане или каквато и да е друга репресия.

И да.

Трябва да си готов да понесеш всяка репресия и да пострадаш лично за да защитиш правилното и правото.

Свободата, демокрацията и правосъдието не са дар. Те са извоювани от малцина и трябва да бъдат защитавани на всяка цена.

И да.

Винаги е трудно, много трудно, обичайно боли, а понякога те обесват на мегданя….

 

Лесно е да се събереш с врага си …

Трудно е да не се предаваш и да водиш битка ден подир ден.

Само един човек се мяркаше там, като един призрак.

Той беше Мунчо.

Като позна главата на любимия си Русияна, той вторачи яростни, безумни очи в нея и изригна, в един дъжд от плюнки, една колосална попръжня против Мохамеда и султана.

Обесиха го на касапницата.

Тоя луд беше единственият човек, който се осмели да протестира.

Одеса, 1888 г.

 

„В случая, в заповедта липсват обективирани каквито и да било факти и обстоятелства, релевиращи наличието на конкретни обективни данни, сочещи, че лицето спрямо което е постановено задържането по чл. 72, ал. 1, т. 1 и т. 4 ЗМВР, е извършило действия в нарушение на установения ред, които могат да се квалифицират като нарушение, както и че са правени опити от страна на полицейските органи за установяване на самоличността му чрез всички способи, визирани в чл. 70, ал. 2 ЗМВР.

 

Мярката по чл. 72 ЗМВР, в зависимост от конкретния случай, би могла да има превантивен или преустановителен характер. В случая приложената принудителна административна мярка, освен фактически необоснована, се явява и несъответна на целта на закона.

 

Нарушен е и един от основните принципи на административния процес, а именно принципът за съразмерност по чл. 6 АПК. Съгласно разпоредбата на чл. 6, ал. 2 АПК, административният акт и неговото изпълнение не могат да засягат права и законни интереси в по-голяма степен от най-необходимото за целта, за която актът се издава. В контекста на принципа по чл. 6, ал. 2 АПК прилагането на принудителна административна мярка по чл. 72, ал. 1 от ЗМВР следва да е оправдано от гледна точка на съразмерността на налаганото ограничение с необходимостта за постигането на законовата цел.

В конкретния случай нито е обосновано, нито е доказано, че за постигането на законова цел е било необходимо задържането за срок от 24 часа.

 

По изложените съображения и на основание чл. 222, ал. 1 АПК, Административен съд София – град, IX касационен състав,

 РЕШИ:

ОТМЕНЯ решение № 548 от 02.02.2023 г. на СРС, НО, 135 състав, по н.а.х.д.№ 14479/2022 г. И ВМЕСТО НЕГО ПОСТАНОВЯВА:

ОТМЕНЯ заповед за задържане на лице, рег. № 225зз-363/08.04.2022 г., издадена от полицейски орган при I РУ-СДВР, с която на основание чл. 72, ал. 1, т. 1 и т. 4 ЗМВР на Н. Д. Х. е наложена принудителна административна мярка „задържане за срок до 24 часа“.

 

РЕШЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.“

 

Качвам решението в цялост

Решение АСС НХ

 

Снимките са дело на Георги Палейков от Булфото

Споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Copyright © 2010-2024 БлогА All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.