0

Глеб Голубетски (Gleb Goloubetski)

Posted by Хаджигенов on 12.06.2011 in Тихи лудости |

За първи път се сблъсках с творчеството  му, съвсем случайно преди три или четири години в Прага. Ако не знаете, в Прага най-хубавите галерии се държат от руснаци, украинци и прочие представители на бившия Съветски Съюз. Има и страхотни чешки галерии, особено тези в които не се продават чешки художници :) . Поне аз не ги харесвам: тежки, мрачни, депресиращи, без грам живец в картините им, като филм на ужасите сниман в психиатрия, ‘ма не  за това иде реч сега. Та, обикаляйки галериите, които в старата част на Прага са на всеки втори ляв крак, попаднахме на Галерия за европейско съвременно изкуство, в която се продават може би двайсетина автори от къде ли не, но буквално ме събориха от стола руските и украински автори. Там, за първи път се сблъсках, буквално се сблъсках с творчеството на Глеб Голубетски.

Уникални картини! Невероятно жизнени, спокойни, истински, цветни, зашеметяващи!

Първия път се чувствах, като пет годишен в сладкарница, стиснал метално левче в ръка и искащ от всичките тези неща на витрините!

Все едно ме удари гръм! Рядко въздействащ автор! Изключителен!

Цените, (най-важното, нали :) ) в зависимост от размера варират между 1000 и 1800 евро, което за Прага, който е туристически град в истинския смисъл на думата е буквално без пари. Още повече, когато става дума за масло върху платно. Цените на които продава в Англия са същите, особено като се има предвид, че е известен и утвърден автор на острова. За сравнение ще кажа, че на последната му изложба през първата седмица са продадени 90% от всичките картини участващи в изложбата. Та така!

Ако беше българин, сигурно картините му щяха да струват по 10 000 евра и щяха да са предназначени, само за ценители, но това е поредната крива особеност на българщината.

Глеб е роден през 1975г. в Омск, Русия. Продава в Англия, Прага и Петербург. Освен това, английската и чешката галерия продават и онлайн, като картините ги пращат за тяхна сметка по DHL, с фактура и сертификат за произход.

п.с. Забравих да кажа, че в галериите навсякъде се говори руски и английски, работят компетентни люде, обикновенно собствениците, които много често са и художници или специалисти по изкуството. Независимо от езиковата бариера, обясняват, показват и правят всичко възможно да се чувстваш уютно, като можеш да стоиш с часове. Да, не те карат да купуваш, като у нас или да се чувстваш едва ли не, сомалийски бежанец, защото нямаш ‘найсетте хиляди евра за покупка…… на български автор известен в особено тесни среди.

Някой ден, когато порасна голям, ще си купя поне десет негови картини………………хм, май ще ми трябва и къща за целта, а?

:) :mrgreen: :)

Споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Copyright © 2010-2024 БлогА All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.