0

Светлин Стефанов

Posted by Хаджигенов on 13.11.2011 in кулТурно |

Ходили ли сте в Трявна? Сигурно повечето от вас са ходили. Уникално градче. Има ‘мнайсет музея, включително на африканското изкуство. Да не споменавам за безбройните галерии и резбарски работилници в старата част на града. В интерес на обективността, в 90% от магазините се продават принтове, преимуществено на габровския художник Янко Янев, за когото ще стане дума в друга публикация. Продавачките в тия магазинчета грам не правят разлика между принтове и картини, като според мен, това се дължи на обикновена безпросветност, а не на някаква зла умисъл. Макар че, знае ли човек.

Както и да е.

Целта на настоящото писание, далеч не е да ви развеждам из тревненските потайности или да ви запознавам с галериите там, макар и да се срещат няколко доста добри галерии с интересни творби и компетентни собственици. Сега се сетих, че именно в една от тези галерии, за първи път у нас видях сух пастел, който да не е на Александрина Караджова, който беше доста добър. За съжаление, видимо от възрастта, но името на художничката ми убягва, помня само, че беше млада :oops:

Та, вдясно от църквата, там където започват долепените едно до други резбарски дюкянчета се намира и работилницата на тревненският карикатурист Светлин Стефанов. В тези дюкянчета е пълно с „туристическо“ изкуство или иначе казано кич на квадрат. Уникални грозотии за по няколко лева, които не се различават съществено едно от друго, сякаш са фабрична изработка, а не хендмейд. Плъзнах отегчено поглед към витрините и сякаш нещо ме удари по главата. Приближих се, до витрината му и ахнах :shock: ! На витрината бяха подредени десетина пластики. Само, че не от бронз, а от дърво.

Живи!

Цветни!

Емоционални !

Зашеметяващи!

Всяка от тях разказващата отделна история.

Да си призная, за първи път виждах подобно нещо?

Заприказвахме се и авторът, явно прочете в погледа ми нещо различно, знам ли? Оказа се, че съм виждал негови рисунки преди време, май в Габрово и още тогава ми направи впечатление, че не се продават. Попитах го, а той се усмихна и каза, че не продава нищо: нито пластики, нито рисунки, защото не го разбират. Държи ги за себе си и участва в изложби. А се издържа от продажбата на кич, като всички останали. Започнахме разговор на тази тема и докато се усетя, минаха сигурно два часа. Междувременно, разбрах и защо не продава. Минаваха през работилниците, рояци „ценители“ и „разбирачи“, които приказваха уникални прАстатии! Не, че ние сме някакви, кой знае какви специалисти в изкуството, но поне можем да видим, творба която говори, казва нещо, па макар и безмълвно. Както и да, оставих му визитка и му казах, че ще останем още два дни в Трявна, така че ако случайно размисли, бих купил една от неговите пластики, без значение коя. По негов избор.

Явно e усетил нещо, след няколко часа се обади и каза да отида, ако не съм размислил. Както се досещате, тутакси зарязах всичко друго и в ситен тръст по калдъръма се занесох в ателието, където се сдобих с пластиката на снимката. Сложих я на бюрото си в офиса и всеки път, когато изтрещя окончателно, си намигаме и си говорим. (Докторе, спокойно редовно си пия хаповете, не е от това :mrgreen: )

За съжаление, от тогава минаха може би три години и всеки път, когато се наканя да тръгна за Трявна, нещо се случва и не успявам да отида. Но, ще отида пак и познайте, къде ще отида първо?

В мрежата няма много инфо за Светлин Стефанов и никакви негови рисунки или снимки. Надявам се, няма да ни се разсърди, че пускаме снимката, но творчеството му е уникално и си заслужава, дори и само да се види през витрината на дюкяна му.

Светлин Стефанов е роден на 29 юли 1960 г. в гр. Трявна. Учи специалност дърворезба в Средното художествено училище за приложни изкуства в Трявна. Дипломира се по специалността изобразително изкуство в Учителския институт „Св. св. Кирил и Методий” – гр. Дупница. Рисува карикатури от 1986 г. Има публикации в 52 периодични печатни издания у нас, сред които са „Стършел”, „Капитал”, „Антени”, „Стандарт”, „Начало”, „Спектър”, „Смях” и др. От 1999 г. твори и в областта на сатиричната графика и пластика от дърво. Вече 17 години работи самостоятелно в ателието си в Старото школо в Трявна. Член е на Съюза на българските художници. Участва в редица национални и международни конкурси за карикатура и сатирична пластика – в Канада, Бразилия, Аржентина, Италия, Турция, Сърбия и България. Лауреат е на специални награди от сп. „Космос” и в. „Стършел” и на премии от Международния конкурс за карикатура в Маростика (Италия) и Националния конкурс „Във виното е истината”. През 1999 г. печели първа награда в Международния конкурс „Весели Балкани” – Габрово и сребърен плакет от Салона за антивоенна карикатура в Крагуевац (Сърбия). От 1987 г. редовно участва в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата – Габрово.

 

Споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Copyright © 2010-2024 БлогА All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.