3

ДАНС vs Адвокатите

Posted by Хаджигенов on 26.11.2011 in Речено-сторено |

Краят наближава……

Тихомълком и по терлици с едно-две съобщения по медиите премина информацията, че според последните изменения на Закона за мерките срещу изпирането на пари (ЗМИП) на ДАНС са длъжни да докладват за клиентите си: счетоводители, съдебни изпълнители и нотариуси. Споменаха я в.Дневник и няколко от онлайн медиите и тва е. И всичко заглъхна за пореден път. Ей така от нездрав интерес, провокиран от реплика на приятел на приятел в лицевата книга (Фейсбук) отворих страницата на ДАНС да видя, за какво аджеба иде реч. Да си призная честно, не бях особено изненадан да открия, че на практика всички професии, работещи с клиенти са длъжни да се регистрират в ДАНС и да им снасят информация. Звучи ли ви познато, а?

Това обаче нищо не е!

В изброените професии под т.26 изрично посочени лицата, които по занятие извършват правни консултации?????

Демек, ние!

Адвокатите!

Отделили са ни най-много място и внимание, като на близо десет реда са описали в кои случаи сме длъжни да докладваме за клиентите си. Нещо повече, изготвили са правила за докладване и критерии! Повярвайте ни, изброяването включва всеки един аспект на адвокатската професия и отношенията адвокат – клиент! Понеже сме убедени в грамотността на читателите си, съвсем накратко, бихме искали да ви обърнем внимание, върху следното: Отношенията адвокат – клиент са конфиденциални и неприкосновени!

Нищо от онова, което си говорят клиентите с адвоката си, не може да послужи, като доказателство!!!!! Адвокатските книжа, компютри, досиета, файлове и т.н. са неприкосновени! Не подлежат на изземване, копиране, преглеждане и каквото и да било друго! Така наречената „адвокатска тайна“ е възпроизведена в чл. 30 ал.5 Конституцията на Република България, Закона за адвокатурата, НПК, Европейската конвенция за защита правата на човека.

Въведеното задължение за адвокатите за станат доносници на ДАНС, разбирай на властта е неправилно и незаконосъобразно! Нещо повече, директно противоречи не само на изброените по-горе нормативни актове, но и на цялата идея за правосъдие, независима, свободна и самоуправляваща се адвокатура, разделение на властите, демокрация и правата на човека.

Въвеждането на задължение на адвокатите да докладват за клиентите си, грубо нарушава едно от най-важните права на човека – правото на защита! Никъде по света адвокатите не разкриват адвокатската тайна!

Никъде!

Е, може би освен в Северна Корея? Всъщност, не сме съвсем сигурни, но там май нямат изобщо адвокати?

Баси, „1984“ на Оруел пасти ще яде пред въведения от милиционерското правителство „ред“ за доносничене. С огромно съжаление ще констатираме за пореден път, че подобно нещо не е имало дори по соца, когато всеки трети беше доносник!

Едва ли, някой поддържа илюзията, че подобни мерки са насочени към реална борба с престъпността? Както многократно сме споменавали ефективността на МВР във борбата и с престъпността е равна на нула! Така че, единственият възможен извод е, че това е поредната голяма крачка към тоталитаризма на режимът Борисов.

Декларация: С настоящото, уведомявам всички заинтересовани лица и организации, че НЯМА да се регистрирам в ДАНС! Също така, няма да подавам, каквато и да било информация за клиентите си и или за техните казуси не само на ДАНС, но и на каквито и да било служби и службици!!!

Апел: Призовавам всички адвокати, практикуващи и не само юристи, съдии, прокурори и въобще всички, които поне малко се чувстват граждани, а не роби да изпратят по едно писмо или имейл на Висшия Адвокатски съвет, Омбудсмана, Министерски съвет, Народното събрание, Комисията по защита правата на човека към ООН, Европейският парламент, както и към всички възможни европейски и международни организации.

Ние, лично ще изпратим писмени уведомления до всички за които се сетим, още в понеделник!

Вбесени сме и повече няма да търпим!

Автор на колажа е Владимир Дойчинов

Share

3 коментара

 • Хаджигенов каза:

  Първа, медиийна реакция от Медиапул! Днес, изпратих гневните си вопли на Висшия Адвокатски Съвет и с нетърпение очаквам становището им. Съдейки от реакцията им на питането отправено от Медиапул и те са изненадани, колкото всички.

 • Хаджигенов каза:

  Информация за размисъл

  Прави ни впечатление, че напоследък не просто ни четат по задължение, но и почнаха, за сега плахо да ни коментират публикациите, което намираме за чудесно! Това означава, че или народа вече не го е страх :) или сме прескочили още едно ниво на известност в определени среди.
  Намираме за безкрайно интересно, че някой от коментиращите на личните си страници, рекламират обучение провеждано от ДАНС по повод ЗИМП, както и че изразяват удовлетворението си от проведените срещи с мъжете в черно.
  Нищо лично, живеем в свободна страна и всеки може да прави своите избори…………..

 • […] си нямаме, поради що решихте, че след ДАНС срещу адвокатите, проекта за нов НК, реакцията срещу ЗМВР и прочие […]

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Copyright © 2010-2021 БлогА All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.