0

ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНА ГРУПА

Posted by Хаджигенов on 18.04.2012 in кулТурно |

от Лада Паунова и Пламен Дацов

 

Вярвам, споменавали сме и друг път, че поради предимно идейни съображения, купуваме огромен брой правна литература. Не само я купуваме, ами я и четем, което обяснява донякъде, отнесеното ни съзнание и безумният ни, кръвясъл поглед. Тва не е всичко обаче, след надлежното и прочитане или разлистване в особено тежките случаи, по-голямата част от същата тази литература заминава директно за рециклиране. Принципно, българската правна литература е написана и продължава да се пише по безобразен начин:

Сух

тежък

скучен

неразбираем език

на високо „академично“ ниво, като основната цел според нас е авторът да докаже пред аудиторията, колко му е или и е висок КИ. В общия случай, това прави книгите абсолютно нечитаеми. Нещо повече, именно това кара поколения юристи да пият на провала, оправдавайки се със сухотата на материята.

По принцип си позволяваме да коментираме съдийски решения единствено в жалби до по-горестоящият съд, но доколкото книгата не е решение, ще стане жертва на настоящият обзор.

За авторите с по две изречения:

Лада Паунова е съдия в Софийски градски съд, гледа едни от най-тежките и медийно известни дела, включително за организираната престъпност, така че материята меко казано не и е чужда.

Пламен Дацов, понастоящем е съдия в Софийски апелативен съд. Имали сме удоволствието да се явяваме многократно пред неговия състав и с неудоволствие трябва да заявим, че имаме поне една осъдителна присъда при него, която издържа до Върховния съд без изменения. В известна степен, подобни присъди леееееекинко накърняват изградения от нас имидж, че в наказателната част на практиката си, не работим с виновни, ма както и да е. От друга страна, имаме доста повече оправдателни присъди, издържали по същия начин проверката по инстанциите, така че няма да си отмъщаваме :mrgreen:

Книгата:

Фундаментален труд, изпъкващ на фона конвейерната, правна сухоежбина издавана на кило от именити и не само автори. На първо място, книгата е написана на ясен, логичен и РАЗБИРАЕМ език, което е от огромно значение за правната книжнина. Самата материя е достатъчно сложна и суха и поднасянето и на достъпен език е жизненоважно.

На следващо място, книгата е написана увлекателно, като отговорно можем да заявим, че се чете с лекота. По интересен и завладяващ начин са поднесени исторически примери, както и множество примери и сравнения със съвременното законодателство, включително са направени паралели и са дискутирани специфични проблеми при различните държави.

Интересното е, че авторите са предложили и специфични решения за справяне с нормативните безсмислици, бъркани на парче от знайни и незнайни дупетати.

Настоятелно препоръчваме книгата!

Настоятелно!

Споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Copyright © 2010-2024 БлогА All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.