1

Държавно индивидуално първенство по Таекуондо ITF

Posted by Хаджигенов on 03.03.2014 in Репортажи |

На 01 и 02 Март 2014г. в зала „Триадица“ в София се проведе първото за годината републиканско първенство по Таекуондо ITF, организирано от Българска федерация по Таекуондо.

Състезанието премина при феноменална организация и ред по отношение на всеки един детайл от започването на формите, точно на минутата в предварително обявения график, съдийство, награди, награждаване – всичко! Определено, федерацията по кикбокс има какво да научи от таекуондистите по отношение на организиране и провеждане на турнири.

Ще отворим и една скоба, защото смятаме, че следващите думи имат значение, изобщо за спорта у нас. На вратите на зала Триадица, гордо са залепени афиши, обявяващи, че ХХХ са отпуснали 350 000 (триста и петдесет хиляди) лева за ремонт на залата? Очевидно е и за незрящите, че за въпросният ремонт не са похарчени повече от 3.50лв., но и от стените в залата по време на състезанието падаха от само себе си едри парчета мазилка……….

Изводите оставяме изцяло на вас.

В състезанието взеха участие 19 клуба с общо 374 състезатели, които направиха невероятно оспорвано представление.

Отборен шампион за всички възрасти стана клуб „Фолкън“ от Благоевград.

клуб "Фолкън" Благоевград

Албена Ситнилска клуб „Фолкън“ Благоевград

За най-успешен състезател беше обявена Ена Василева от клуб по бойни спортове Перник, която успя да извоюва победи в три отделни категории във възрастова група 12 – 14г.

Ена Василева

Ена Василева Клуб по бойни спортове Перник

За първи път от много време в състезанието взеха участие и кикбоксьорите от клуб „Иккен“. На сцената в зала „Триадица“ дебютираха 14 състезатели от представителния отбор на „Иккен“ водени от старши треньора на клуба Иван Георгиев, като завоюваха общо 9 медала: 2 златни, 3 сребърни и 4 бронзови медала.

Въпреки новата за кикбоксьорите дисциплина и не доброто познаване на правилника, Иккенци се хвърлиха в битката с типичния за клуба ентусиазъм, като изиграха феноменални срещи срещу коравите таекуондисти. При момичетата във възрастова група 12–14 години безапелационен шампион стана Кристина Николова, която надигра по великолепен начин всичките си съперници.

Кристина Николова клуб 'Иккен"

Кристина Николова клуб ‘Иккен“

Двукратният световен и европейски шампион по кикбокс Емануил Димитров завоюва злато в една от най-оспорваните категории при мъжете, като начинът по който изигра всяка една от срещите си, накара и най-неизкушените зрители да скандират името му и с респект да споменават за Иккенци.

Емануил Димитров клуб "Иккен"

Емануил Димитров клуб „Иккен“

Чудесно състезание, преминало по най-добрия възможен начин.

Въпреки това, някои дребни детайли ни направиха впечатление. Едно от тях е, че съдиите масово не отбелязваха точки нанесени при удари с ръце в корпуса и в главата, въпреки, че правилника ги урежда изрично? Някои колебания имаше и при съдийски отсъждания в спорни ситуации, като например финала при мъжете в една от категориите, където беше дисквалифициран състезател, който водеше убедително през цялото време за удар след сигнал на съдията. Пишещият тези редове, няма претенцията да познава добре правилника на федерацията, но съдейки от бурната реакция на зрителите, решението не беше съвсем издържано и следва да бъде отбелязано.

Таекуондо ITF – страхотно зрелище и чудесна възможност за всички изкушени повече или по-малко от бойните изкуства от всички възрасти. Прекрасно занимание, което препоръчваме с огромно удоволствие на всички.

Дюк Нумеруе клуб "ABC" София

Дюк Нуaмеруе клуб „ABC“ София

Борислав Хаджигенов клуб "Иккен"

Борислав Хаджигенов клуб „Иккен“

Амалия Колева клуб "АBC" София

Амалия Колева клуб „АBC“ София

Даниел Александров клуб "Иккен"

Даниел Александров клуб „Иккен“

Даниел Георгиев клуб "Иккен"

Даниел Георгиев клуб „Иккен“

п.с. Ръководството на клуб “Иккен“ водено от вечния стремеж към съвършенство беше приготвило за следващият уикенд поредното предизвикателство към състезателите от представителния отбор на „Иккен“, а именно басейн с крокодили.

За съжаление, след като разбраха с кого ще се състезават, крокодилите обидено подадоха жалба до Комисията за закрила на опасните видове.

Така че пред ръководството на клуба, сега стои трудната задача да осигурят други съперници на представителния отбор, след като крокодилите се отказаха от състезанието.

Снимки от състезанието могат да бъдат намерени тук, като използването им е съобразно правилата на блога.

Споделяне

1 Comment

  • Хаджигенов каза:

    Продължава колебанието ни по отношение на дисквалификацията описана по-горе, но колкото повече размишлявам по въпроса, стигам до извода, че в аналогична ситуация, ние също бихме дисквалифицирали директно състезателя, нанесъл удари след стопа, но след наказание и или предупреждение.
    Така че, това е положението

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Copyright © 2010-2024 БлогА All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.