0

Държавно индивидуално първенство по кикбокс София 2014

Posted by Хаджигенов on 28.04.2014 in Репортажи |

През последният уикенд се проведе републиканско първенство по кикбокс за стилове: пойнтфайт и лайт контакт от татами стиловете и фул контакт за ринговите дисциплини, организирано от спортен клуб „Иккен“, които традиционно са домакини на прояви от подобен род.

Явно споменаването с добро и предимно до „девето коляно“ на предходното ръководство на федерацията по кикбокс не е било напразно през последните години, т.к. новото ръководство на федерацията, заедно с всички клубове и треньори полагат неистови усилия да променят нещата в правилната посока и резултатите са повече от чудесни.

Нещо повече, вече са видими с просто око, дори гледано само от страни без да е необходимо да си навътре в кухнята на кикбокса.

На първо място ни се иска да отбележим, че промените започнаха от правилното място, а именно от съдиите и реферите.

Защо това е правилното място ли?

Защото, като много други неща у нас до скоро никой не оценяваше факта, че именно съдиите са тези, които могат да направят от едно състезание истински празник или могат да провалят работата на треньори и състезатели, дори да отвратят участниците от спорта.

Именно поради това, започна обновяване на съдиите по кикбокс и най-важното за първи път от създаването на федерацията се направи обучение на съдиите, нещо което до скоро беше causa perduta.

Не просто обучение, а в деня преди започването на състезанието беше проведен 5 часов съдийски семинар воден от члена на реферския комитет на WAKO– Кристина Пилко.

DSC_0958

Семинара, включваше освен новите промени в правилника, но и всички въпроси и проблеми, касаещи работата на татами стиловете. Беше проведен и съдийски курс състоящ се от две части – теоретична и практическа, като всички издържали изпита получиха международни сертификати. Също така, семинара беше отворен и за всички треньори, което у нас се случва, съвсем за първи път. Резултатите от промяната на съдийстването си проличаха още миналия месец на проведеното в Шумен републиканско първенство по лоу-кик и кик-лайт контакт, но след последните дни смело, можем да заявим, че до сега не е имало, толкова успешно проведено състезание, включително и организацията на турнира. До такава степен, че дори обичайните яростни и враждебни агитки в публиката промениха държанието си и започнаха да подкрепят всяка една добра и интересна изява на двете татамита и ринга, каквито не липсваха.

DSC_1055

Всъщност през двата състезателни дни, атмосферата в залата беше нетипична за състезание във България, а по-скоро за официално първенство в чужбина, което доказа на практика, че всички клубове имат една обща цел и задача, а именно спортът и работейки заедно, кикбокса ще започне да се развива, след годините тъпчене на едно място.

От това печелят всички разбира се.

От шестгодишните деца, които влизайки в залата никога не стигат до улицата до израсналите до мъже и жени намерили смисъла в живота си и в заниманията с кикбокс. Научили неща, които ще им помагат цял живот.

Състезанието беше открито от невероятна демонстрация, в която за първи път взеха участие не само представителния отбор на Иккен, но и представители на клубовете „Масару“ и „Радулов“. Демонстрацията, надмина всичко показвано до момента, като в нея се включиха четирима шестгодишни участника и буквално всички медалисти от световни и европейски първенства през последните няколко години.

DSC_1851

Дори ние не сме в състояние да преразкажем видяното за това ще ви покажем малка част от нея в този клип.

В състезанието взеха участие 43 клуба от цялата страна с повече от 400 състезатели!

Бяха проведени феноменални, запомнящи се битки на двете татамита и ринга. Следва да отбележим финалния мач в категория 63.5кг. на фул контакт, който приключи в рамките на двайсетина секунди, оказали се напълно достатъчни за Йордан Димитров от Иккен да нокаутира съперника си.

Феноменален мач изиграха в стил лайт контакт, двукратният световен и европейски шампион Емануил Димитров срещу Фарес Фаровати и двамата от Иккен.

Уникален мач!

За пореден път доказващ, че в кикбокса всеки мач е важен и няма лесни противници.

Финал достоен за финал на световно първенство!

Опорван до последно секунда във борбата за точки. В крайна сметка опита на световния шампион си каза думата, но със сигурност за този мач ще си спомнят още дълго всички имали удоволствието да го наблюдават.

Безкрайно атрактивни срещи се проведоха на двете татамита, като ние лично не смеем да дадем превес на някоя.

DSC_2933

Имаше уникални срещи и при най-малките, които играха с огромно желание и настървение, както и при големите – юноши и мъже и жени. Всъщност трябва да отбележим, че най-оспорваните и яростни срещи бяха при жените и девойките, част от които изглеждаха, като трета световна война без грам преувеличение.

Традиционните участници в състезанията по кикбокс от клубовете по таекуондо ITF, както обикновено внесоха типичния за стила си колорит и завоюваха множество медали, включително и на ринга. Коравите таекуондисти явно приемат присърце предизвикателствата и този път участваха 7 клуба от цялата страна, завоювайки сериозно количество медали. Най-успешно се представиха столичния клуб “АBC Fight” и благоевградския клуб „Скаптопара“.

Клуб Иккен записаха най-доброто си постижение до момента на вътрешни първенства, спечелвайки 18 от общо 30 финала на татами стиловете. Много от състезателите на Иккен играха в два стила, което е разрешено от правилника и си тръгнаха с по два златни медала, както и с осигурените от спонсора на турнира предметни награди.

Купата за най-успешен отбор на татами стиловете беше безапелационно спечелена от Иккен, а най-много медали на ринга спечели клуб „Скорпион“ Плевен.

Пореден и този път истински празник за почитателите, феновете и участниците и всички свързани с кикбокса и бойните изкуства.

Останалите снимки от състезанието можете да намерите тук, като ползването им е съобразно правилата на блогА.

Споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Copyright © 2010-2024 БлогА All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.