1

Gooood morning, Мутриленд.

Posted by Хаджигенов on 16.10.2015 in Goooood morning, Мутриленд |

Как сте, бе?

Люди, добрые……..

Начи, вече и от куРтуазия, като питаме как сте или от възпитание и току изтърсим някоя глупост. Ей, го и сега викаме, че сме добри, след като чудесно знаем, че не само не сме добри, ми и сме зли, та знае ли се?

Да знаете, че тва вече не е теза, подлежаща на доказване, а аксиома и ще изложим подробни съображения по-долу.

Ма, преди да ви разплачем, ни се ще да ви дадем няКОЙ и друг практичен съвет, базиран на личен опит. Все пак ние открай време сме страна советов и даването на непоискани съвети си е национална доктрина, кодирано в гените на сбърканият ни народ.

Начи, никога, ма никога не си заливайте клавиатурата на лаптопа с бира!

Първо, бирата отива зян.

Второ, подобно разхищение тутакси представлява основание да ви изхвърлят от Бирената партия. Тва, все едно до адвокатския съвет да достигне мълва, че адвокат е платил сметка някъде?

Па, било то и едно кафе?

Както знаем, адвокатите по условие могат само да вземат и подобно безобразие е абсолютно основание за доживотно отнемане правата на съгрешилия.

Бррррр…..

Трето, поливането с бира не е като поливането с вода. Вярно е, че във водата живеят бактерии, но пък те не увреждат клавиатурите.

Не, бе?

Как можахте да си помислите, че подобен божествен еликсир, като бирата може да увреди нещо?

Сакън.

Проблема е, че след разливането лепне.

И като залепне и край.

И няма отлепяне и седи в сервиза, докато намерят нова и излиза златна, тая бира.

Ма, карай де……..

Имала клавиатура да пати и тва си е.

По стечение на обстоятелствата тази седмица сме си в къщи и по тоя повод новините ни заливат отвсякъде до степен да се чудим, търсят ли доброволци за колонизацията на Марс?

Ще почнем отзад – напред, не щото е по-приятна позата, а щото вече не издържаме.

От някое време снощи „МВР пикчърс“ в най-добрите традиции изградени по времето на Цвинокио започна да ни храни: 54-ма въоръжени афганистанци без докименти, пробивайки си път със стрелба през българо – турската граница били обкръжени от трима доблестни полЮционери, които били така любезни да застрелят само един от тях и да респектират останалите, които сложили оръжие и били задържани, а застреляният кротко умрял……………..

Цялата тая тъпотия, рано сутрин изригна на пресконференция, предизвикала у нас потрес, нуждаещ се от немедлена емиграция на Марс, като минимум.

В крайна сметка станаха ясни няколко неща.

Първо, според МВР сме 1957г., а не 2015г., което означава, че по нарушителите на границите се стреля на месо.

Второ, българо – турската граница някак си се е попреместила едни петдесетина километра по-навътре около гр.Средец, което ако не знаете е почти във Бургас от което смело можем да предположим и то, щото географията не ни е сила, че София се намира на сръбско – българската граница, а Варна на украино – българската или поне за сега, че не ясно един гологръд диктатор няма ли да я премести и превърне в руско – българска такава.

Трето, стрелянето във въздуха довежда до рикошети, които убиват смъртоносно? Тука, направо не знаем какво да кажем…….. освен, че при аутопсията ясно ще се види, дали куршума е поразил целта след рикошет или не.

Четвърто, независимо че са без документи доблестното Министерство на ония работи е убедено, че са с афганистански произход? Тва сигурно, щото за знаенето на пущу в МВР плащат големи надбавки и той е най-популярния език в министерството?

Пето, всички заловени били в отлична спортна форма.

Ся, ако се чудите, тва е евфемизъм на обичайното „криминално проявени“. Освен това е разбираемо, предвид факта, че именно в МВР са събрани най-много тумбаци на глава от населението, което иде да рече, че всеки не разполагащ с подобно съоръжение, отглеждано и обгрижвано с любоФФ е не просто подозрителен, а си е направо терорист, ако и да не е точно въоръжен.

Шесто, седмо и прочие ни кара да се чудим за КОЙ ли път, поради що за шофьорска книжка, примерно има изисквания от типа завършен десети клас, психически здрав и прочие, а за ръководните длъжности в МВР няма такива или ако има, то те не само не се спазват, ами точно обратното?

10926187_1591127034435806_2896819647279484246_n

Винаги сме си мислели, че не е възможно да има по-голямо падение от Цвинокио и секретаря му, който в напъните си да докаже нещо, макар и неясно на кого и какво беше ходил в института по психология на мВР на му премерят КПД-то и не се срамеше да си го развява по телевизиите, ма явно у нас, дори и дъното няма дъно, баси?

Както и да е.

Като стана дума за Цвинокио няма начин да не споделим и някои съкровени мисли по повод излезналите вчера мотиви към оправдателната му присъда от апелативното чистилище. При внимателен прочит и без да сме грам изненадани научаваме, че Цвинокио е нарушил закона безспорно, но пък за сметка на това бидейки министър на ония работи не бил субект на престъпление срещу правосъдието, щото видите ли не бил орган на наказателното производство?

Ъъъъъ?

Такива аргументи ни карат да си вадим дипломата от шкафа за да се убедим, че сме завършили право, а не ветеринарна медицина да речем…..

Ако не ни лъже паметта съдилищата, съвършено безплатно ги снабдяват с литература, имат правни програми, практика на върховния съд и прочие….

За имане имат, ма явно не им пречи.

„Ясно е, че министърът, вкл. и министърът на вътрешните работи, не е и не може да бъде независим от изпълнителната власт. В този аспект постановката на въпроса: има ли министърът на вътрешните работи правомощия във връзка с наказателно преследване е най-малко неуместна. Такава концепция като заложената от първостепенния съд в постановената от него присъда е невъзможно да съществува в правова държава, доколкото, освен всичко останало, противоречи и на вековната теория за разделението на властите“, мотивира се САС.

Четейки горния цитат не просто ни идва да мигрираме към-то Марс, а направо ни иде да се гръмнем……….

Ей, заради такива нещица, твърдим отдавна, че ние сме демокрация и правова държава само на хартия и то за пред другите.

Покрай това та се сетихме и за отдавнашното ни становище по крайно порочната практика младшите съдии да пишат определения да речем, като втора инстанция по молбите за обезпечения се произнасят именно младшите съдии, което е крайно вредно. На практика съдия на два Петъка служба се произнася, като горна инстанция над районен съдия или като в случая с Цвъцко, мотивите са писани от съдия, който е съдия от 2014г. Забележете, това най-вероятно е търсен ефект в случая ако и да става дума за най-шумното дело за последните години, но иначе е обичайна практика в съдилищата.

Правосъдие, а?

И докато сме по темата с потрес научихме, че имаме 160 върховни съдии?

И независимо от това съдилищата се задъхват, а идеята за реформа в съда винаги тръгва с идеята за разтоварване на съда от многото дела?

Т.е. от грешното място.

Съчетано с репликите на онзи-който-е-пак-премиер, че в съда вземали по-високи заплати от него, което не било редно и с поредната безумна идея на реформаторите (извиняваме се за езика, напълно сме наясно, че тва е мръсна дума, ма нищо друго не ни хрумва, а и те самите така си викат) във връзка с проекта за АПК, дето най-важното нещо е именно разтоварването на съда от многото дела, не друго.

Понеже тенденцията при реформаторите и то не само в нормотворческата им дейност е трайна ще си позволим да я обобщим на кратко.

До скоро хората казваха, че са имали разстройство. Сега казват, че цяла нощ са имали исторически компромиси…..

Иначе, съвсем накратко ще ви кажем, поради що тия идеи са не просто безумни, а в разрез с идеята за правова държава, правосъдие и демокрация.

Основното и най-важно е, че съдилищата и правото да заведеш дело е единствената бариера и възможност на обикновеният гражданин да се защити от държавата!!!!

Ерго, всяко ограничаване на това право е отказ от правосъдие!

Аргументи за увеличаване на държавните такси, щото било смешно да върховният съд да гледа дела срещу 10 или 50лв., как трябвало да се самоиздържа съда и прочие дивотии са отказ от правосъдие!

Съдът по условие не упражнява търговска дейност. Абсурд е изобщо идеята за доходи и измерване на правосъдие в такси. Напротив, именно ниските такси дават възможност на гражданите да се защитят от държавата. Самата идея за правосъдие в правовите държави не допуска ограничаване достъпа до съд по какъвто и да било признак. Чудесен пример в това отношение е 4% държавна такса върху цената на иска, която довежда точно до там. Гражданите не търсят правата си, защото е невъзможно скъпо.

За сравнение в правовите държави срещу такса от няколкостотин долара да речем, можете да заведете дело за милиони.

Конкретно административния съд е от изключителна важност, т.к. именно той контролира актовете на държавата за незаконосъобразност и именно той в решенията си санкционира държавните органи за незаконосъобразните им актове/действия срещу гражданите.

Толкова по тоя въпрос.

По въпроса с възнаграждението на Баце, дето явно не му стига на горкия, че току реве по медиите, че на тоя или на оня му бил по-голямо, заплатата де, по нашето скромно мнение за един час на ден: мачле, возене на хеликоптер, рязане на лентички, ръсене на бисери по телевизията сметаме, че и тази му е много и следва да я връща.

Така де, първо съдиите са хора, скъсали си задниците от учене и то само, докато вземат тапия и вярвайте ни несъизмеримо е с разгъването и сгъване на пожарникарски маркуч за норматив.

Работата им после, тоже.

11133846_10203698700859026_3905694768696652289_n

Та, в тоя ред на мисли, нека оставим Нему мисълта за асфалтов път свързващ магистрала Хемус с Млечния път и от там до Марс, а съда и правосъдието на хора, успяващи да ги изпиша безпогрешно.

Не, ли?

Последно и ви оставяме, че и на нас ни писна.

Като гръм от ясно небе ни дойде новината, че Playboy вече нямало да пуска голи каки по страниците си?

Добрата (не)новина, въпреки всичко е, че за последния брой на традиционния Playboy са се снимали Цацаров и Цвъчко – натюр.

Според нас, този път избиха рибата с продажбите…… Apple пасти ще ядат с хайфоните.

Айде със здраве и умната, че winter is coming……

10492119_10202619855528567_6958952032961915102_n

п.с. Звъни ни вчера по телефона един и вика:

– Търся адвокат Жажигенов.

След като успяхме да се съберем и да седнем обратно на стола, директно попитахме обаждащия се от кое районно е.

Той пък вика:

– Как разбрахте?

Ми, много лесно, ма ако ми кажете как точно успяхте да ми прочетете фамилното име така не само ще ви кажа, но и ще ви купя колело……

Ми, така пише бе, след което го спелна буква по буква, явно четейки от някъде: адвокат Жагидженов…….

Речник на използваните чуждици и съкращения в публикацията:

* Баце е от Банкя

** Цвинокио – известен още, като Цецо борецО, Цецо шесте апартамента, цветана на мисълта и прочие вулгаризми

*** Цацата е нек’ва дребна риба

 

Автор на колаж 1 е Чавдар Николов

Автор на колаж 2 е Владимир Дойчинов

 

Колажи  3 е забърсани някъде от нета. Моля ако някой го разпознае да ми пише за да посоча авторът му.

 

Споделяне

1 Comment

  • demark каза:

    За бирата – изпълнено! Но кафето ми е по монитора:)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Copyright © 2010-2024 БлогА All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.