0

Обезщетение за закъснял полет

Posted by Хаджигенов on 11.01.2018 in Речено-сторено |

Темата се оказа твърде гореща, така че ще направим едно кратко обяснение какво и как да се прави, доколкото е твърде често явление полетите да закъсняват, а авиокомпаниите да не предлагат и или изплащат дължимото обезщетение.

Правната регулация на обезщетенията е Регламент (ЕО) № 261/2004г.

В един идеален свят или поне в някой друг свят процедурата е простичка: драсвате с два реда един мейл на авиокомпанията в които посочвате полета с който сте летели и позовавайки се на регламента искате да ви бъде изплатено дължимото обезщетение.

Обичайно получавате отговор ако не веднага, то до няколко дни, а изплащането на обезщетението отнема около две седмици.

Всичко извън гореописаното означава, че авиокомпанията няма да ви плати доброволно. Обичайно, лоукост компаниите правят подобни номера, но се случва и с другите.

При подобно развитие, вече имате нужда от адвокат и обезщетението ще се позабави, но обичайно в рамките на 60 дни бива изплащано, след като адвокатът ви направи нужното.

Хубавото е, че тези казуси се работят на принципа No Win – No Fee или иначе казано не плащате нищо предварително, а след постигане на резултата, разбирай притискане на авиокомпанията, което означава да им скочим трупешката дължите процент от възнаграждението.

Необходими са адвокатско пълномощно на български и английски и кратък договор адвокат клиент, които могат да бъдат разменени и електронно, а плащанията стават по банков път.

Условията при които се дължи обезщетение за закъснения са посочени в регламента изрично, както и хипотези, като отмяна на полети и когато ви е отказан достъп на борда против вашата воля.

за два или повече часа при полети до 1 500 километра; или

б)

за три или повече часа при всички полети на територията на Общността над 1 500 километра и при всички други полети между 1 500 и 3 500 километра; или

в)

за четири часа или повече при всички полети, непопадащи под букви a) или б),

на пътниците се предлага от опериращия въздушен превозвач:

i)

помощ по член 9, параграф 1, буква a), и член 9, параграф 2; и

ii)

когато нормално очакваното начало на полета е минимум денят след предварително обявеното начало на полета, помощта, посочена в член 9, параграф 1, буква б), и член 9, параграф 1, буква в); и

iii)

когато закъснението е минимум пет часа, помощта, посочена в член 8, параграф 1, буква a).

2.   При всички обстоятелства, помощта се предлага в рамките на времето, посочено по-горе по отношение на всяка категория разстояние.

Член 7

Право на обезщетение

1.   При прилагането на този член пътниците получават обезщетение , възлизащо на:

а)

250 EUR за всички полети до 1 500 километра;

б)

400 EUR за всички полети на територията на Общността над 1 500 километра и за всички други полети между 1 500 и 3 500 километра;

в)

600 EUR за всички полети, непопадащи под букви а) или б).

 

Споделяне

Етикети:, , , , , ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Copyright © 2010-2024 БлогА All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.