0

Мерки за неотклонение по “знакови дела”

Posted by Хаджигенов on 13.05.2020 in Речено-сторено |

или каскетни манипулации в наказателния процес.

Въведената практика за огласяване на отделни доказателства по досъдебни производства, мотивирани с уж обществен интерес от главният каскет на републиката, съчетани с бомбастични размери на парични гаранции представляват не просто манипулация на общественото мнение и създаване на субективни, предварителни нагласи у съда, но и са драстично нарушение презумпцията за невиновност и правото на справедлив процес.

Отделен е въпросът, че обвинението има задължението да събира и оневиняващи доказателства или иначе казано всички доказателства, което както е добре известно не се случва никога.

По всички “знакови” дела се огласяват отделни части от отделни доказателства, които винаги са преразказ по картинка и никога нещо смислено или съществено.

Ако щете и поради факта, че ако имаха истински доказателства нямаше да е нужно да се напъват по медиите.

Мерките за неотклонение с любезното съдействие на специализираните съдилища се превърнаха в предварително осъждане и предварително изтърпяване на наказание в допълнение на чисто инквизационната си цел.

Не смятаме за нужно да ви отегчаваме с повече подробности, а и сме напълно наясно с первезният интерес към наказателния процес.

За това ще качим протоколите от заседанията по мерките за неоклонение на поредното семейно ОПГ (брат, сестра и съдружник) на Мартин Димтиров, Лиляна Деянова и Александър Деянов и ще оставим фактите и коментарите на вас, доколкото бидейки защитник на тримата, очевидно всеки коментар от наша страна би ни принизил до нивото на каскетите, което не бихме допуснал да се случи при никакви обстоятелства.

Пледоариите са дълги единият протокол е 22 страници, а другият 47 страници за това ще си позволя да извадя цитат от особеното мнение на съдия Росенова и мнението на състава по останалите обвинения:

 

„По отношение за престъплението по чл. 269, ал. 1 от НК настоящият съдебен състав се съгласява с доводите на защитата, че то е изначално несъставомерно.“

 „Няма нито един доказателствен източник, въз основа на който да се приеме, дори и със степен на вероятност, че обвиняемия Димитров е учредил разследваната организирана престъпна група.“

 „За данъчни престъпления в делото няма абсолютно никакви доказателства. Следователно в тази част обосновано подозрение липсва.“

 

Особено мнение на съдия Даниела Росенова – член на състава на съда, постановил определение по ВНЧД № 210/2020 г. по описа на АСНС.

„Не споделям становището на мнозинството на състава, че от събраните доказателства до момента може да се направи обосновано предположение за участие на тримата обвиняеми в организирана престъпна група. От друга страна намирам, че освен, че няма доказателства за разпределение на ролите между тримата обвиняеми още по-малко биха могли да бъдат приети като относими към това престъпление изложените съображения от мнозинството на състава, свързани с основателни съмнения за извършено престъпление по чл. 248а НК.

По отношение на престъплението по чл. 248а НК няма повдигнато обвинение. А що се касае за обстоятелствата, изложени във връзка с това престъпление, които вероятно обуславят  наличието на предпоставките за престъпление по чл. 321 НК, намирам че също подозрението е неоснователно, тъй като тези обстоятелства не разкриват съдържанието на организирана престъпна група, съгласно разбирането на НК, визирано в чл. 93, т. 20 НК.

Не считам, че допринасят в посока на изграждане на обосновано предположение обясненията на обвиняемата Йовчева и показанията на другите цитирани свидетели от мнозинството на съда. Тъй като не е налице, според моята интерпретация, на събраните до момента доказателства предположения за престъпление по чл. 321 НК считам че на обвиняемите не следва да бъде взимана каквато и да е било мярка за неотклонение.

Поради тези съображения подписвам с особено мнение настоящето определение.“  

 

Протокол СНС

Протокол АпСНС

Share

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Copyright © 2010-2022 БлогА All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.