1

Криворазбраната цивилизация

Posted by lenny on 24.01.2012 in Речено-сторено |

Както се очакваше, политическият водевил на новия президент вече имаше своята премиера.
Нищо неочаквано и нищо кой знае колко драматично.

Поводът за тази кратка статийка е всъщност това материалче:

И най-вече, посланието, което авторката се опитва да ни натрапи.
Видиш ли, ние, презряната рая, как не оценяваме по достойнство първата дама и нейното супер напредничаво eвропейско поведение.

Дори още заглавието е малко дразнещо – какво значи Не-българска позиция?!

Нали говорим за българската първа дама или се срамим да се наречем българи?!

Най-сетне един модерно мислещ човек в България недвусмислено и безапелационно показа характер и робският кошер не просто се разжужа и разбръмча, а направо побесня.”

Г-жо Иванова, ама моля Ви – запазете си баданарката и килимчето, все пак президентският мандат е цели 5 години! Има време за натягане!.

Колкото до

Ако новоизбраният президент има визията и характера да проветри институцията и да я превърне в отворено средище на градивни идеи, ако предлага общополезни политики и разширява хоризонтите ни за развитие, ако ни представя достойно на международната политическа сцена, то значи съпругата му го подкрепя и е до него, нищо че не разхожда новите си рокли под светлините на прожекторите”,

както и

С това, че е родила и отглежда три деца, обича работата си и се реализира  професионално, кара колело, вместо да се вози в лимузина, отказва се от несвойствения фасаден живот, за да е пълноценна и полезна в същностния? Обижда жълтите и прочие журналя – колко страници биха могли да се напълнят с броенето на нейните шапки, рокли, маркови обувки и чанти, бижута и бельо?” – не зная дали и сама сте в състояние да прозрете безумието на написаното.

България досега не може да се похвали със силно присъствие на първите ни дами на политическата ни сцена – не бих казала че г-жа Желева, г-жа Стоянова или пък г-жа Първанова имаха заслепителен светски имидж, нито пък бяха наясно с протокола и неговото спазване. Но не за това става дума всъщност. Протоколът е цяла наука и като такава тя се учи, също както и всичко останало. Човек не се ражда нито родител, нито служител, нито пък президент или първа дама. На всичко това се учиш, ако се наложи да влезеш в съответната роля.

Въпрос е наистина на уважение – уважение към себе си, уважение към съпруга си, но най-вече на уважение към една институция и на последно място, но всъщност на първо – към нацията.

Нихилизмът на подобна висока държавна длъжност не е никак оптимистичен и не би довел до нищо добро.

Има много жени, които, преди да станат първи дами, са имали своята кариера, своите интереси и занимания. Но това е било ПРЕДИ да станат такива. След това живота им е подчинен на нацията, а не на частния им бизнес. Защото в случая излиза, че частният бизнес и интерес (или по-скоро липсата на такъв) надделява над уважението, както и над желанието да се работи на ползу роду!
Ами да – да се работи на ползу роду е непрестижно и най-вече неизгодно финансово.

Не ни разсмивайте с подобни коленопреклонни коментари.
В опитите си да проповядвате независимост и извисеност, всъщност се опитвате да убедите сами себе си, че позицията на първото ни семейство е вярната, надявам се дано поне вие да сте си повярвали.
Дали на г-жа Обама или на г-жа Саркози или на г-жа Барозу би им хрумнало да се правят на независими и запазващи личното си пространство? А защо не? Или може би и те са половинки на държавните глави на някакви изоставащи страни от третия свят? Мисля, че е очевидно, че въпросът е риторичен!

Първата дама не е просто закачалка за рокли и шапки, както плиткоумно се опитва да внуши авторката на статията!

Първата дама, уважаема г-жо Иванова, е всъщност институция, тя е една отделна и много силна брънка във веригата на държавното управление и би могла да донесе много ползи на нашата и на чуждите държави, посредством общуването си, обществения си имидж и позиция. Напомням само ролята на г-жа Сесилия Саркози (тогавашната първа дама на Франция) в процеса по спасяването на НАШИТЕ медици в Либия. Нима това е кауза, за която не си струва да се бориш и да и отделиш от времето си? И тук бизнес познанията и високият интелект наистина биха били огромен плюс за г-жа Плевнелиева, а от там и за нас!

Толкова по темата, но съм сигурна че тепърва ще има още подобни театрални постановки, като например това дали първото семейство ще обитава резиденция Бояна или не! Ами да, чудя се защо им е на семействата на британския премиер да речем да обитават „Даунингстрийт”10 или пък на първото семейство на САЩ – Белия дом? И те със сигурност имат своите домове и също са се чувствали щастливи там, преди да се посветят на нацията си.

Тоест пак да акцентирам – внимавайте с опитите да изписвате вежди на новия президент и фамилията му – в това няма нищо лошо, но днешната статия, по моето скромно мнение, по-скоро би могла да извади очи, а не да изпише вежди. С нея вие направихте мечешка услуга на г-жа Плевнелиева, като първо я противопоставихте на нацията, която е избрала съпруга й за свой върховен главнокомандващ, и не на последно място събудихте една нелепа мисъл, че може би за първата ни дама личният й интерес стои над този на държавата – надявам се, че не сте искали да кажете това!

За протокола съм работеща съпруга, отглеждаща три деца. Опазил ме Бог мъжът ми да се набърка в политиката, но, тъй като съм се врекла да бъда до него в добро и зло, в богатство и бедност …… то никога не бих го оставила сам в такъв важен за него момент. Дори да е само заради самия него!

Естествено, живеем в свободна страна и г-жа президентшата има право на избор да бъде или да не бъде публична личност, нито някой може да я принуди, нито има смисъл да опитва очевидно. Тоест ние ще се съобразим и ще уважим нейният избор, просто спрете с тези сълзливи и театрални излияния в опитите си да замазвате очевидни гафове.

Споделяне

1 Comment

  • radiok каза:

    Адмирации за стореното! Аз нямам творчески заложби, за да сътворя подобен блог. Като технократ и мислещ човек (субективна преценка) имам собствено мнение, относно упадъка на нацията и последствията от това. Състоянието в което се намираме, бих описал, като разюздан национален нихилизъм! Той има доста далечни корени още от времето на османската империя и господството на гръцката патриаршия. По времето на социализма обаче той беше отгледан, наторен и поливан по най-ефективни начини чрез механизмите на държавните комунистически органи. За целта, историческата представа за миналото на българите беше изкривено и миниатюризирано. За да бъдат послушни, на българите им се внушаваше, че са малка, освободена и спасена нацийка без минало и че трябва да станат безродни синове на новия комунистически свят, обединен около Кремъл. Няма никакво значение, че “кремъл” на български означава “кремък, кремъл, твърд камък”, а московския Кремъл е построен по подобие на крепостите – кремъли във Волжска България. Такааа,… стигаме до антиисторизма, който е биологичен баща на националния нихилизъм. Ако прочетете историческата част на уеб-страниците на повечето български градове ще откриете, че там се отделя място на новокаменната епоха, бронза, тракийския период, елинския период, римския период и османския период. В някои случаи се отделят няколко редчета и за т.н. средновековие, което всъщност представлява “българския период”. В някои случаи се споменава, че градът е включен в пределите на българската държава, но в повечето случаи това се „подразбира“. Ако човек влезе в повечето български музеи ще открие главно експонати от времето на неолита, траките и римляните. Ако това е чужденец и то малко разсеян, може и да остане с впечатление, че музеят е римски. А за прабългарите, главното население на ранна България да не говорим – те са стопени до няколко хиляди и превърнати в ниски, кривокраки монголоиди. Няма никакво значение, че днес от техните гробове се изваждат двуметрови европеиди, че по едно и също време са създали империи на Дунав и Волга и са съставлявали половината от населението и управленческия елит на Хазария. Само т.н. “черни (покорени) българи” в Западна Хазария са били между 1 и 1.5 милиона. Резултатът от такава “антиистория” е пред очите ни. Не е възможно да градиш държава и нация и да тровиш нейните исторически корени. Каква полза, че си създал „две Българии“, когато и двете Българии днес са буренясали, а децата им търсят препитание в чужбина. Крайният резултат на „двете Българии без корен“ е катастрофално намаляващото население, разбягване на младите хора по света, застаряване на нацията, промяна на етническата картина, мощна тенденция към смяна на културния модел, спад в образователното и професионалното равнище. Толкова за вижданията, които споделям относно причините, останалото е следствие!
    Отплеснах се :-)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Copyright © 2010-2024 БлогА All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.