1

Образование ли?! WTF!

Posted by lenny on 25.07.2013 in Речено-сторено |

Преди да почна да ви разправям каквото и да е бързо станете и отидете да си вземете най-големият куфар, който имате под ръка.
Слагайте вътре всички надежди, мечти и 2 чифта гащи, а ако случайно имате късмета да имате и някоя и друга диплома, вземете я и нея. Не питайте за какво, после ще ви кажа.

Два часа?!

Много ли са?

Предостатъчно са да ви кажа.

Днес имах съмнителното удоволствие да получа покана за присъствие на работата на заседание на Комисията по образование в парламента.

Как звучи, а?!
Ако мога да перефразирам познатия вече идеолог на седенките г-н Оставкарски – оставете ги на седенката и не им пречете!!!!
Вие си мислите, че това комисията по образованието е нещо еееехххееее …. мислете си, мислете си! И аз така си мислех до преди 2 часа, ама ми минА. Сега единствената ми мисъл е как по-бързо да стегна куфарчето….

С две думи, протестите имат смисъл, ако нЕкой има нЕкоИ съображения на въпреки ще му препоръчам силно да посети въпросната комисия и рЕзко ще му мине!

Политическа формация Х внася за пореден път свой законопроект минал на първо четене в предишното Народно Събрание, съгласуван с множество непартийни организации, сдружения и асоциации на родители и общности, всяка от които има своите аргументи и основания да изисква от тази държава:

КАЧЕСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО ЗА ВСЯКО БЪЛГАРСКО ДЕТЕ!

Политическа формация У и опонира, че те са си гласували закона /донякъде/ те са си гласували и бюджета и с този бюджет …. нищо повече не може да се постигне и да не прехвърлят горещите кестени в техните ръце, ако обичат. И ако не обичат пак да не го правят.
Едните искат реплики, другите процедури, разни спретното зализани хубавци от политическа формация Z пък имаха по-интересни занимания, като това да оглеждат по-засуканите гости на дискусиите, както и да подскачат от време на време искайки / разумно между другото/ „да не се разпростираме много във времето и да караме направо“. ДемеК не ми губете времето тук – то ми е ценно!

Кое време бе ейййй ?!
Чие време губят?!
И най-вече чии пари?! Господин зализан депутат!

Сред гостите цареше тотален потрес – имаше родители на деца с увреждания, имаше дори и дете с увреждания! Но това остана на практика незабелязано от целеустремените законодатели!
Защо ли?!
Е как защо – те са там, защото са богоизбрани и са си напълно себедостатъчни!
И никакви деца еле пък такива с увреждания не им пречат да си губят времето и парите /нашите пари апропо /.
Мога да посоча като човек, който прави впечатление на стабилен и разбиращ от работата си само председателя на тази зловеща комисия г-жа Добрева /след малко ще проверя от коя политическа сила е, за да знам кого рекламирам все пак/ и г-жа Соколова. Не упоменавам партийната и принадлежност, защото тя в случая нямаше значение.
Представителите на МОН за сетен път доказаха поне на мен, че владеят тъмната страна на силата и че тя уви е още с тях….. и май така ще си остане во веки веков!
След махленските препирни и прехвърлянето на горещите картофи от едни „силно заинтересувани от законопроекта“ на други, думата беше дадена и на потресените гости.
Трудно се сдържах, признавам си и по едно време се наложи да стискам стола, защото ако станех …. нямаше да е само да говоря!
Станаха родителите на деца с различни увреждания, психолози – всеки от тях апелираше, молеше …. почти изплакваше болката си и искаше поне частта, която касае тези деца да бъде приета, заедно със текстовете от законопроекта, по които има принципно съгласие и готовност и да бъдат оставени за по-натътъчно обсъждане и дискусии спорните текстове.

Но не би – следваха нови реплики, дуплики и процедури – зле прикрита омраза и съскане между двете страни на масата …. и изпепеляващи погледи.

На финала стана един мъж, чиято ръка с удоволствие стиснах накрая г-н Калин Йорданов се опита да ги свали на земята ….. но трудно се свалят балони с хелий!
С две думи той им каза, че само говорят за политика, но не  и за това за което сме се събрали – образованието и че трябва да имат поне страх и срам от бога, защото от друго очевидно нямат. Той хладнокръвно им посочи, че за почти двата часа, не са направили и крачка напред , макар да се предполага, че това е целта и констатира, че за тях явно е по-важно да са верни на партийните си линии, отколкото да мислят за образованието на децата ни.

И беше напълно прав.

За двата часа прекарани там чух не повече от 2 пъти думата УЧИТЕЛ и то като някаква досадна допълнителна притурка към махленските свади?!

Кой ще изнесе тази реформа според вас уважаеми законодатели?!
Не знаете ли?! Или не ви пука?! Или и двете?!
Разбирам ви!
Нормално е!
Кво  ви пука, че някои си тук презрени парии искат децата им да получат образование, че нагло настояват и качествено да е!
И какво ви пука за разни даскали от села и паланки, които на ръба на социалното оцеляване продължават да се опитват да държат духа и вярата народна живи и да опитват да върнат светлината сред децата ни!

За вас по-важно е вие да сте си там, да си съскате взаимно, да си сочите с изкривени от злоба лица и показалци кривиците и да се чудите как да удавите опонентите си в чаша с вода, ако е възможно.

А децата?!

Кои деца?!

Ааааа тези ли, българските – е майната им на децата, на кой му пука за тях!

И така, който иска да протестира, който не иска да си седи в къщи – аз само едно ще ви кажа, докато нещо коренно не се промени и в подбора на тези хора и в контрола на работата, която се предполага че вършат – така и ще си останем с куфарчето на вратата ……

Да не кажете после, че не съм ви предупредила!

п.с.
* WTF – проверете си го в Гуглето, ако не знаете какво значи – гражданската му версия е по-известна като Whiskey Tango Foxtrot :)
*** политически формации  X Y Z – можете да си ги подредите произволно заменяйки ги с която искате политическа сила в момента, няма никакво значение. Дори едните да са свършили нещо качествено, другите ще направят и невъзможното да ги спрат.

***** Пък на финала пак се питайте „Що, така бе, Миме?!“

И накрая искам макар и дистанционно да стисна ръката на една смела българка от публиката, която след като взе думата и каза какво принципно очаква от тази комисия и изрази съжалението си от липсата на елементарен диалог и мисъл за основното, за което бяхме там, спокойно извади от чантичката си лист и им показа и каза „Затова аз ви искам  #Оставка!  “
И ние искаме същото!

#Дансwithme

Written by Lenny

Споделяне

1 Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Copyright © 2010-2024 БлогА All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.