2

Убий учител – спаси министър

Posted by lenny on 14.12.2012 in Речено-сторено |

Ще кажете, защо с лошо?!

А, защо не?!

Принципно рядко призовавам към насилие, но сега някак отвътре ми дойде – така де, защо не вземем да ги убием с камъни тези учители, та белким си дойде на мястото всичко в родното ни образование.

Повод за днесКашната драскулка ми даде ей това интервю, което признавам проследих с огромен интерес.

Децата ни все по-неграмотни

Гледах, гледах и какво разбрах?

Ами да! знаех си, че има някой виновен за неразборията в родното школо, но не подозирах, че това са учителите.

Като се замислите обаче е логично – тяхна е отговорността как преподават, какви помагала си избират, по какви методи готвят децата ни за живота, а в МОН ни лук яли, ни лук мирисали … е тук-таме и на някоя конференция отишли …

Те, видиш ли не одобряват помагалата, учебниците принципно ги одобряват, ама някои чак след три години ще се сменят, а дотогава …. яхнал Михал на бял кон и се чуди къде е правия ъгъл на триъгълника и в чии изоставени домове се заселват роми и евреи.
Да не говорим, че по силата на естествения подбор е най-лесно да бъде обяснена математиката – дума да няма.

Ето ви и тук примера прочетен в ефира – да не решите и вие като мен, че не сте го чули добре:

В сборник за ПЪРВИ КЛАС, изд. 2002г., СД „Недкова & Математика

Сборник по Математика за първи клас

 

Стр. 108 задача 44 гласи:
„Бабата на майка ми е родила 11 деца. След раждането останали живи с 4 по-малко. Колко живи деца е имала прабаба ми?“

Найс, а?!

Как да не я разберат децата математиката ?

Хайде и за правият ъгъл да ви обучим, да не си останете прости:

„Прав ъгъл е ъгъл, на който като наложите триъгълника (дадена картинка на правоъгълен триъгълник), ако съвпада, то значи ъгълът е прав?”

Обяснението е от учебник по математика за втори клас ….

Коя е най-дългата река в света?

Вие си мислите, че знаете. Я, пак си помислете, защото в едно издателство тя е „Амазонка – 7194 км“. Източник е помагалото на “Булвест 2000” и е одобрено от МОН през 2006 г. – ама то е било в мандата на едно друго правителство, няма сега и затова да носят отговорност в МОН я. В учебника  на ”Просвета” по География и икономика в урока за Африка е указано,  че „световният рекорд по дължина е на река Нил, която е 6671 км“. Зад това твърдение залагат името си тримата автори Люсила Цанкова, Нено Димов и Емилия Лазарова.

Мдаааа, изненадааааа?

И сега, остава открит въпроса дали въпросният учебник е бил одобрен от МОН или не?

По-вероятно или не е бил или предстои да се смени или пък ще е нужно ксерокопие заверено от нотариус, за да се удостовери, че така е написано в него … обаче кой е виновен?

Ми, как кой?

Учителят, който е избрал да работи с това помагало!

Мислите си, че това е най-страшното?  Ееее големи сте оптимисти – ето ви още малко поле за размисъл:

„Чудя се дали мама ще ми даде пари за пластична операция.“

„Ще си карам по сутиен, ако ще да ми се качи около ушите.“

„Когато направих „позата на кучето“, мислех, че повече никога няма да мога да се надигна.“

Текст от учебник по български език за седми клас, на издателство „Анубис“. По тези изречения българските ученици трябва да усвояват родната граматика. Не е ясно дали съдържанието има и за цел да направи обучението по-забавно.

Няма спор, че е забавно … и също така много образователно!

Още малко морал и етика от учебниците

Читанка за 4 клас – на „Булвест”, урокът е откъс от “Мили мой Мио” на Астрид Линдгрен. От целия роман, който е над 150 стр., е избран откъс, в който дебело се подчертава, че осиновеното дете Босе е нежелано, че денят, в който е влязло в къщата им, е черен и че, цитирам: “… мама умряла при раждането ми. За татко ми пък изобщо нищо не се знаело. “Но не е трудно да се досети човек какъв негодник ще да е бил”.

За тези които имат грам мозъчна дейност би трябвало да е ясно, че осиновяването е един от най-високохуманните актове, които даден човек може да упражни … и че естествено за това трябва да се говори с децата свободно, но не и точно във формата и с внушението от този откъс.

Безспорно музиката е нещо прекрасно и одухотворено – не мислите така?!

Е тогава може би сте ученик или просто имате добра музикална култура …
Ако се чувствате неподготвени, поздравявам ви с този шлагер от учебника по “Музика” за III клас на издателство “Булвест 2000”. Автори на песнопойката са Генчо Гайтанджиев, Мария Попова и Пенка Младенова.

Отдолу иде джип „Митсубиши“

със яка броня, с прозорци скришни.

Всички по пътя той изпреваря.
– Но на кого е? Кой ли го кара?
– Вълчо го кара. Свири и гази!
– А във колата коя е тази?
– Лиска е вътре. И много иска
на мис-конкурса да стане миска.
– Давай, Вълчо, и наддавай
златна пара звънка –
мис да стане твойта Лиска,
гиздава и тънка!

Когато авторът бе обвинен за пошлото текстче, той започна разтегливи оправдания, че ставало дума за пародия. Макар че за един третокласник е по-лесно да разбере как „Лиска ще стане миска“ (друг стих от песента), отколкото що е туй пародия и къде в нея е мястото на Вълчо и Лиска.

Примери като тези има хиляди, но струва ли си да ги дискутираме изобщо след като вече сме наясно кой стои зад цялата работа – за всичко е виновен българският учител! Той носи отговорността на плещите си и трябва да си посипе главата с пепел и да признае, че все по-нарастващата неграмотност е негово дело.

Също така родителите, които само пречат с намесата си на ограмотяването, като нон-стоп дебнат и намират недостатъци на иначе така съвършената система на МОН – те са независими и сериозни експерти, защото ….от тях нищо не зависи!!!

Не одобряват помагала, не контролират учителите – напротив дават им пълна свобода, както е по цял свят.

Че сега и децата да започват да се обучават още от 4 годишни?

Що, не?!

Какво ви притеснява?!

Те ще са си в Детската градина – чудно как ще стане това, като и сега голяма част от децата поне в големите градове – София, Пловдив, Варна … и да искат не могат да попаднат в Детските градини.

Но пък друго си е да е задължително ….

От друга страна в тези държави, които ни цитират – средното образование завършва в нашият еквивалент на 10-ти клас и след това децата имат възможности да продължат образованието си в колежи или професионални училища, а тук учат залудо още 2 години и на финала пак не излизат по-умни от връстниците си.

Защо ли?

Е как защо – защото едни учители …. Нали се сещате, не са си свършили работата ….

Да не припарваме пък изобщо до висшето образование, където да речем един лекар у нас се обучава 6 години, за да започне после като чирак от нулата и да е принуден да си плаща (ако може), за да стане квалифициран специалист и да получава 600 – 800лв. на месец!

В страните, с които се опитваме да се сравняваме същите тези специалисти учат 3 години, след което специализират и на края на 6-тата година вече са с утвърдена специалност, ориентация и …. хайде няма да намесваме тук финансите, щото ние сме над нещата … но се чудим защо ли младите ни специалисти са със стегнато куфарче, още от края на 5-ти курс ….

И на финала, за да ги закопаем съвсем учителите  доста удобно се раздухва един личен случай.

Дали е личен?

Вие как мислите?

Само на учителите ли се случват тези неща?

Предлагам да премахнем веднъж и завинаги този ненужен придатък от МОН и нещата рязко ще се оправят – и върбите ще родят круши!

Защо не?!

Мъничко сериозно на финала, ако наистина е толкова грешен и некадърен българският учител, то какви са хората, които го управляват и контролират … ох грешка всъщност не го контролират.

Тук у мен изниква един въпрос – тогава каква е аджеба функцията на това мистично министерство?
That is the question!

С поклон пред всичките ми учители …. за това, което са ми дали …. Огромно Благодаря!

Lenny

на Учителят с любоФФ

Автор на колажа е Ивайло Ангелов

 

Споделяне

2 Comments

  • Хаджигенов каза:

    Явно статията се харесва толкова много, че никой не обръща внимание върху факта, че е една от малкото статии във блогА писани не от мен, а от друг автор, по точно от Lenny.
    Така че, моля отправяйте аплодисментите си към нея – заслужава го!

  • […] Предполагам не сте учудени, поне на тема качество на учебници и помагала вече е ставало въпрос в блога за нашето мнение  https://hadjigenov.com/?p=2802 […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Copyright © 2010-2024 БлогА All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.